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NO ISSUES DECISION 

 
1. 

 
Employee Benefit 
 
(1) Whether supply of accommodation with furniture to an 

employee without consideration is considered as employee 
benefit? 

 
 

 
(i) Employee benefit is a supply of goods or services by the 

employer to the employees for free of charge and it must be 
stated in the contract of employment. The supply made 
under employee benefit is considered as used for the 
purpose of business and the input tax incurred by the 
employer on such goods or services is claimable except for 
the supply which relates to an exempt supply or block input 
tax.   
 

(ii) Employee benefit includes supply of accommodation or 
residential housing to the employee for free of charge but 
does not include furniture.  
 

(iii) Supply of accommodation under employee benefit which 
relates to an exempt supply under the GST (Exempt Supply) 
Order 2014 is considered as used for the purpose of 
business.  The employer is not required to account for GST 
on the supply of accommodation and is not entitled to claim 
the input tax incurred on the acquisition of the 
accommodation. 



NO ISSUES DECISION 

 
 
 

 
(iv) However, in the case where – 

(a)  the supply of accommodation is inclusive of furniture, 
the supply of furniture whether or not for consideration 
is subject to GST. The employer is liable to account for 
GST accordingly and is entitle to claim input tax incurred 
on the acquisition of the furniture. 
 

(b) the supply of accommodation to the employee, benefit of 
the employee’s family irrespective whether it is 
furnished or unfurnished, the employer is blocked from 
claiming the input tax incurred. 

 
 

2. 
 
Whether the equipment provided by the employer in relation to 
safety and security requirement under the Occupational Health 
and Safety Act 1994 is considered as employee benefit?  
 

 
(i) Safety and security equipment provided by an employer to 

the employee for free of charge is considered as employee 
benefit as long as it is stated in the contract of 
employment. 
 

(ii) In the case where the employer supplies safety and 
security equipment for free of charge to the employee and 
the supply is not stated in the contract of employment, 
such supply will not be considered as employee benefit. 
Therefore, the employer is liable to account for the GST 
and entitle to claim the input tax incurred on the purchase 
of such equipment. However, where   –  

 
(a) the supply of such equipment involves transfer or 

change of ownership to the employee, such supply is 



NO ISSUES DECISION 

subject to gift rule under item 5(2)(a)of First 
Schedule of GSTA 2014; or 

   
(b) the equipment is subsequently returned to the 

employer as business asset, the employer is not 
required to account for the GST. 

 
 

3. 
 
To what extend a person is considered as holding a tax invoice as 
mentioned in paragraph 38(4)(a) of GST Regulations (GSTR) 
2014? 
 

 
(i) Paragraph 38(4)(a) of GSTR 2014 provides that if a 

registered person did not claim for the input tax in the 
taxable period, in which he holds tax invoice, the Director 
General may allow such person to claim the input tax within 
6 years from the date of supply to or importation by him.  
 

(ii) For the purpose of claiming input tax in accordance with 
paragraph 38(4)(a) of GSTR 2014, a taxable person is 
considered to hold a tax invoice on the earlier of: 

 
(a) the date or time of posting the tax invoice into the 

company Accounts Payable; or  
 

(b) one year from the date he holds the tax invoice. 
 

 


