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GST FREQUENTLY ASKED ISSUES (FAI) 

BIL. ISSUES  DECISION 
 

1. 
 
Supply by Societies and Similar 
Organizations (Including Charitable 
Entities) 

 
How to determine whether the value of supply 
is nominal or not? 
 
 

 
(i) Paragraph 3(a) Schedule 2 of the GSTA (Goods and Services Tax Act 2014), provides 

that supply of goods or services by any society or similar organization registered under 
any written law shall be treated as not a supply where the supply to its members relates 
to its aims and objectives and available without payment other than a membership 
subscription and the value of such supply is nominal.  
 

(ii) The value of supply is treated as nominal when the cost of supply made by the society or 
similar organizations to each of its member in a year does not exceed RM100 (one 

hundred ringgit Malaysia). 
 
 

2. Issuing tax invoice before effective date. 

 
Whether businesses can issue tax invoice 
with GST NIL to their customers before 
effective date on the trial basis? 
 
 

(i) Section 183 GSTA provides that, tax shall not be charged and levied on any supply of 
goods or services or importation of goods made before the effective date. 
 

(ii) Businesses can issue tax invoice with the words ‘GST NIL’ to their customers one (1) 
week before effective date on the trial basis and it must indicate that it is for trial only. 

 

3. Issuing tax invoice for exempt supply. 

 
For the purpose of reducing compliance cost, 
can a mixed supplier who is GST registered, 
instead of issuing normal invoice, issue a tax 
invoice when making only exempt supply? 
. 
. 

(i) Every registered person who makes any taxable supply in the course of his business 
shall issue a tax invoice containing the prescribed particulars (section 33(1) GSTA). 
 

(ii) A non- registered person shall not issue invoice showing an amount which purports to 
be a tax.(section 33(10) GSTA) 
 

(iii) No person shall issue invoice showing an amount which purports to be a tax on non-
taxable supply. (section 33(10)GSTA) 
 

(iv) To avoid confusion to the consumer, the GST registered supplier must not issue tax 
invoice when only making only exempt supply (non-taxable supply). 
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  (v) Every registered person who makes any taxable supply in the course of his business 
shall issue a tax invoice containing the prescribed particulars (section 33(1) GSTA). 
 

(vi) A non- registered person shall not issue invoice showing an amount which purports to 
be a tax.(section 33(10) GSTA) 
 

(vii) No person shall issue invoice showing an amount which purports to be a tax on non-
taxable supply. (section 33(10)GSTA) 
 

(viii) To avoid confusion to the consumer, the GST registered supplier must not issue tax 
invoice when only making only exempt supply (non-taxable supply). 

  
4. Registration of receiver or liquidator 

 
(i) How the receiver or liquidators need 

to register GST during GST era? 
 
(ii) Who should apply for registration, in 

the case where a company has been 
wound up before 1.4.2014 but the 
business operations of making 
taxable supply were taken over and 
run by the Receiver and the 
thresholds after 1.4.2014 is expected 
to exceed RM500,000? 

 

(i) Registration – 
 
(a) If the receiver or liquidator is acting under employment of a company and his services 

are paid to the company, the company will have to apply for the registration. 
(b) If the receiver or liquidator is acting on his private capacity, he himself will have to apply 

for the registration. 
 

(ii) In the case where a company has been wound up before 1.4.2014 but the business 
operations of making taxable supply were taken over and run by the Receiver and the 
thresholds after 1.4.2014 is expected to exceed RM500,000, the receiver or liquidator will 
have to apply for the registration. 

5. Supply of goods under lease agreement 
from Designated Area (DA) to Principal 
Customs Area (PCA). 

 
(i) Whether supply of goods under lease 

agreement from DA to PCA subject to 
GST? 
 

(i) Tax shall be due and payable upon all goods including any goods under any lease 
agreement supplied from a DA to PCA to all intents as if the supply were importation into 
Malaysia (section 156(a) GSTA). 
 

(ii) Tax shall be charged on taxable supply of services made by any taxable person from a DA 
to PCA or from PCA to a DA but excluding a supply of services which comprises the use of 
goods under any lease agreement from a DA to Malaysia (section 156(b) GSTA). 
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(ii) What if the goods supplied from DA to 
PCA are not return back to DA after 
the expiry of the lease agreement but 
are supplied to another person in 
PCA under a new lease agreement? 

 
(iii) If such goods under lease agreement 

are supplied from DA to PCA before 
1.4.2014 and the agreement ends on 
or after 1.4.2014 is subjected to GST? 

 
Note:  

(a) PCA refers to Malaysia other than DA. 
(b) DA refers to Labuan, Langkawi and 

Tioman. 
 

(iii) Section 157 GSTA provides that notwithstanding any provision of this Act, tax shall be 
charged on all goods or services supplied within Malaysia by a taxable person whose 
principal place of business is located in a DA. 

 
(iv) Importation of goods under lease agreement supplied from DA to PCA is subjected to GST 

as if the supply were importation into PCA and the collection of tax due and payable shall 
be made in a DA. 

 
(v) If the goods supplied from DA to PCA are not return back to DA after the expiry of the lease 

agreement but are supplied to another person in PCA under a new lease agreement, such 
supply of leasing services is subjected to GST. 

 
(vi) If goods under lease agreement are supplied from DA to PCA before 1.4.2014 and the 

agreement ends on or after 1.4.2014, the proportion of the supply as leasing services on or 
after 1.4.2014 shall be subjected to GST. 

 
(vii) Supplier in DA shall register if his threshold of supply for the leasing services to PCA is 

more than RM500,000 and will have to charge GST. 

6. Individual supply commercial property 

 
 

Whether an individual has to charge GST 

when making a supply of his commercial 
property? 

 
 

 

(i) GST shall be charged by a taxable person in the course or furtherance of business 
on any taxable supply of goods or services made in Malaysia (section 9 GSTA). 
 

(ii) Taxable person means any person who is or is liable to be registered under the 
GSTA (section 2 GSTA). A person is liable to be registered if his total taxable supply 

of the current month and the next eleven months exceeds RM500,000.  
 

(iii) Any individual owning commercial property at any one time – 
 

a) make a supply of two commercial properties or commercial land not exceeding 
1 acre would be treated as not carrying out business even if the sale is more 
than RM500,000 in a 12 months period; 
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b) would also be treated as not carrying out business if there is no intention of 
making a supply; 

 

c) make a supply of rental services on such property is liable to be registered 

when the turnover for such supply exceeded the threshold amount of 
RM500,000. 

 

7. Land Development Agreement 
between a land owner and a 
developer. 

 
 

When there is a land development 
agreement between a land owner and a 
developer to develop a land, can the 

developer issue invoice to the buyer 
under the developer’s own name and 

account for output tax? 

 
When there is a land development agreement between a land owner and a developer – 

 

(i) The land owner (if registered) must charge GST to the developer on the supply of 
right to use the land or on the supply of land and account the GST;  

 
(ii) The developer must – 

(a) charge GST to the land owner on the construction services and other services 

supplied to the land owner and account the GST; and 
 

(b) issue a tax invoice on the supply of the completed property in his name or on 
behalf of the land owner to the buyer and account the GST. 
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8. 

 
Supply of land or property during transitional period. 

 
I have sold a shop lot worth RM1 million. I have made the 
full payment and S&P signed before 1st April 2015 but the 
key is handed over on the 5th April 2015? Is the property 
subject to GST? 

 
Supply of land or property made: 
 
i) under agreement for a period or progressively over a period, whether or not at 

regular intervals and that period begins before the effective date and ends on or 
after the effective date the proportion of the supply which is attributed to the part 
of the period on or after the effective date shall be chargeable to tax. (refer s.188 
GSTA); 

 
Example (a): 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

1/1/14 
Agreement 
for supply of 
building 
value at 
RM700,000 
(progressiv
e payment 
start from 
1/3/14 and 
full payment 
is on 
1/12/14) 

1/3/14  
1st payment 
(RM200,000) 

1/8/14   
2nd payment 
(RM200,000) 

1/3/15 
Full payment 
(RM300,000) 

1/4/2015 Handover 
vacant 
possession/key 

This portion is not subject 

to GST as the full payment 

before effective date is 

made based on the 

agreement  
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Example (b): 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

  
 
 
 
 
 
 
 

1/1/14 
Agreement 
for supply of 
building 
value at 
RM600,000 
(Progressiv
e payment 
start from 
1/2/14 and 
fulll 
payment is 
by 1/5/15) 

1/2/14  
1st 
payment 
(RM100,
000) 

1/7/14   
2nd 
payme
nt 
RM100,
000) 

1/12/14 
3rd payment 
– 
RM100,000 
 
(instead of 
paying 
RM100,000 
the buyer 
make full 
payment of 
RM400,000
) 
 

1/4/2015 1/5/15 
4th 
payme
nt RM 
300,00
0  

Handover 
vacant 
possessio
n/key 

RM300,000 paid on 1/12/14 is subject 

to GST because according to the 

agreement the full payment should be 

made on  1/5/15. 
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Example (c): 

 

1/1/14 
Agreement for 
supply of 
building value 
at RM800,000 
(Progressive 
payment start 
from 1/6/14 and 
fulll payment is 
by 1/6/15) 

1/6/14  
1st payment 
(RM200,00
0) 

1/12/14   
2nd payment 
(RM200,00
0) 

1/4/2015 
 

1/6/15 
full 
payment 
(400,000
) 

Handover 
vacant 
possession/
key 

 
 

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

This proportion of 

supply is subject to GST 
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ii) under agreement but not for a period or progressively over a period  or not under 

agreement, where any payment received or invoice issued before effective date 
and the supply is on or after effective date, GST is chargeable as if the payment 
or invoice is received or issued on the effective date (s.183 GSTA). 

 
 
 
Example: 
 
 
 
 
 
 

 
 
 

 

1/4/2015 
1/1/14 

Payment / invoice 
1/6/15 

Service perform/Handing over vacant 

possession 

GST is chargeable as if the payment or 

invoice is received or is issued on the 

effective date. 


