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CHARTERED TAX INSTITUTE OF MALAYSIA (225750-T) 

e-CTIM TECH 88/2013 17 July 2013  

TO ALL MEMBERS 

 

TECHNICAL 
 

Direct Taxation 

 

SPECIAL DEDUCTION FOR EXPENDITURE ON TREASURY SHARES -- PUBLIC RULING 
(PR) NO. 9/2013 

The Inland Revenue Board (IRB) issued the above Public Ruling on 27 June 2013.  The salient 
points in the PR are summarized below:- 

Subject Reference 

Objective  

 The PR explains the tax treatment of cost incurred by companies in acquiring 
treasury shares (TS) which are offered to employees under an employee share 
scheme (ESS). 

 

Para 1 

Background 

The PR explains the following as a prelude to the explanation on the special 
deduction: 

 Employee share scheme – Meaning and general operation of ESS 

 Treasury shares – the following circumstances giving rise to TS are listed in 
para 5: 

i) Repurchase or redemption of companies’ shares which are not cancelled; 

ii) Holding company purchases or redeems its own shares and transfers 
these TS to its subsidiaries to fulfill obligations under ESS; 

iii) TS acquired by holding company when TS of subsidiary are transferred to 
employees of the holding company; 

iv) Shares acquired by a Special Purpose Vehicle (SPV) or trust for 
distribution to employees of the issuing company and its subsidiaries are 
not qualified as treasury shares. 

 

 

 

 

Para 4 

 

 

Para 5.1 to 
5.3 

 

 

 

 

Para 5.4 

Special deduction 

 Prior to the year of assessment (YA) 2013 – The IRB is of the view that cost of 
acquiring TS is not a deductible expense; 

 From YA 2013 – a special deduction on cost of acquiring TS to fulfil obligations 
under an ESS by a company having a business source, is allowed under s.34D 
of the Income Tax Act 1967 (ITA) 

 Cost of TS includes the following: 

a) brokerage charges, commission to broker and Central Depository System 
charges; 

b) stamp duty; 

c) interest costs to finance the acquisition of TS to fulfil obligations under an 
ESS. 

 

 

Para 6.1 

 

Para 6.2 

 

 

Para 6.3 

. 

http://www.ctim.org.my/file/news/14/02168_Special%20Deduction%20For%20Expenditure%20on%20Treasury%20Shares%20-%20PR9_2013%20(270613).pdf
http://www.ctim.org.my/file/news/14/02168_Special%20Deduction%20For%20Expenditure%20on%20Treasury%20Shares%20-%20PR9_2013%20(270613).pdf
http://www.hasil.gov.my/pdf/pdfam/PR_9_2013.pdf
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Computation and timing 

 The amount deductible against gross income is computed as follows:  

Cost of acquiring TS transferred using First-in First-out (FIFO) method XX 
Less: Amount payable by the employee for the shares XX 

Amount allowable for deduction XX 

 If there is an excess of the amount payable by an employee over the cost of TS, 
the excess is credited to an account kept by the company and will be applied to 
reduce the cost of subsequent TS which will be transferred to its employees. 
Any such excess is not taxable on the company and no deduction is due to the 
company (See Example 2). 

 A company is allowed a tax deduction for the cost of TS acquired when – 

i. The cost incurred is for TS applied for the benefit of employees; 
ii. Employee exercised his rights to acquire TS; 
iii. The company has transferred the TS held to the employee; and  
iv. The legal and beneficial interest in the TS has been acquired by the 

employee.  Examples 1, 3, 4, 5 and 6 illustrate the timing of claim and 
computation of deduction under various scenarios. 

 

Para 7.2 & 
7.4 

 

 

Para 7.6 

See 
Example 2. 

 

 

Para 7.3 

Other points to note 

 Non - Application of s.34D: 

- when new shares are issued by a company, its holding or subsidiary 
company to its employees to fulfil its obligations under an ESS; 

- when a company offers newly-issued warrants or tradable warrants of its 
own, its holding or subsidiary company to fulfil its obligations under an ESS. 

 The difference between the purchase cost and the fair value of TS (treatment in 
accordance with MFRS 2) upon transfer or disposal of these shares represents 
a gain or loss to the company.  Such gains or losses arising from TS transferred 
under an ESS are disregarded for tax purposes.  (See Example 7.) 

 Supporting documents for a claim for a deduction under s. 34D, including 
framework of the ESS, details of cost of the TS based on the FIFO method, and 
amounts payable by employees for shares transferred to them, must be 
furnished upon audit by the IRB. 

 

Para 8 

 

 

 

 

 

Para 9 

 

 

Para 10 

You may write to the Institute at technical@ctim.org.my or secretariat@ctim.org.my in respect 
of any concern or comments you may have on the Public Ruling. 

 

 

 

 

 

Disclaimer 
This document is only meant for members of the Chartered Tax Institute of Malaysia (CTIM) only.  Although the CTIM has taken all reasonable 
care in the preparation and compilation of the information contained in the CTIM e-circular, the Institute / each party providing the material 

displayed herein expressly disclaim all and any liability or responsibility to any person(s) for any errors or omissions in the contents of the CTIM 

e-circular or for anything done or omitted to be done by any such person in reliance whether wholly or partially, upon the whole or any part of 

the contents of the CTIM e-circular. 
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