
ITEMS QUESTION ANSWER 

Limited Liability 

Partnership 

(LLP) 

1. Para 39(1)(n) – Partner’s remuneration not 

deductible if not provided in  LLP agreement – 

Why? 

 

 It is customary for partner’s remuneration to be 

determined annually by the Board of Directors 

and not by the LLP agreement. Please clarify 

whether annual decision is permitted. 

Under LLP Act 2012 (paragraph 5 Second Schedule) 

remuneration to partners is prohibited unless it is stated in an 

LLP agreement. Tax treatment has be to in line with section 9 of 

LLP Act to ensure no abuse or manipulation for tax purposes. It is 

provided for in the LLP agreement, all terms and conditions 

should be documented in the agreement which represents 

evidence for the basis of payment. 

 

Besides remuneration, other provisions have also been 

introduced where the LLP agreement forms the basis for tax 

treatment. For example, in the determination of entitlement for 

preferential tax rate of 20%, the amount of RM2.5 mil, is based 

on the amount of capital contribution stated in the agreement.  

 

As LLP is now recognized as a legal entity, the LLP agreement is 

a substitute for Directors Resolution. Therefore, the agreement is 

the utmost important and it is also used to distinguish an LLP 

from a normal partnership.  

 

For an LLP there is no Board of Directors. As mentioned above, 

LLP agreement is a substitution for Directors’ Resolution. 

Therefore, IRB will not accept annual decision.   

2. Will the partner be taxed on remuneration not 

allowed? 

Yes 

3. Does a limited liability partnership require to 

submit audited documents to the SSM? 

 

No. 
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4. Any special label to denote on entity is a LLP? 

Example for a company its Sdn. Bhd. 

Yes. An LLP carries the word “Perkongsian Liabiliti Terhad” or 

abbreviation “PLT” at the end of the name of a LLP. 

 

5. Will LHDN accept unaudited account for 

submission of tax return, (under LLP)? 

 

Yes. 

6. Clause 14 – paragraph 39(l)(n) – Any 

remuneration paid to a partner by LLP is not 

deductible unless provided in Agreement. 

Remuneration included EPF/SOCSO/ 

insurance/ share of profits etc.? 

EPF/SOCSO/ insurance is not included as part of remuneration.  

 

With the introduction of this new law, LLP is an entity is liable to 

tax. Since, the tax is imposed on the LLP, the share of profits is 

no longer taxable in the hand of partners.    

 

7. Can unabsorbed tax loss be carried forward 

from conventional partnership to LLP even 

changes more then 50% in capital? i.e. 

substantial changes in capital. 

Conversion from conventional partnership to LLP – 

 Section 29 of the LLP Act 2012 requires conventional 

partnership to maintain capital contribution. Suruhanjaya 

Syarikat Malaysia (SSM) does not approve the conversion from 

conventional partnership to LLP if there is a substantial change 

in capital. 

 

8. Transfer from conventional partnership to LLP 

would it be any controlled transfer issue? 

 

No. As long as the provision under sec 29 LLP Act is complied. It 

is considered as continuous business. 

9. If A Sdn. Bhd. is converted to LLP does it 

mean the Sdn. Bhd. Is automatic wind-up or 

have to incur a winding up cost. 

 

Yes, as provided under paragraph 33(1)(c) of the LLP Act 2012.  
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10. An LLP need is not required to prepare audited 

account? 

 If so, a Sdn. Bhd. can save cost and to get tax 

clearance for the Sdn. Bhd. 

Yes.  

 

Yes. LLP can save cost in term of preparation of account since 

the account need not be audited.  

 

Under subparagraph 31(2)(a)(iv) of the LLP Act 2012, before the 

company is allowed to convert to LLP, all outstanding statutory 

fees or any amount owing to any government agency has to be 

settled (including income tax). IRB will issue tax clearance which 

has to be submitted to SSM. 

11. Any guideline to be issued for LLP? Yes. 

 

12. What is the different in term of tax between 

company and LLP? 

 

 

 

i) LLP enjoy the same tax treatment as a company under ITA 1967 

except special   incentive   given exclusively to a company. For 

example, under the PIA 1986, only company is eligible to enjoy 

incentive under the Act.   

13. What is the reason a company convert into a 

LLP? 

 

As informed by CCM, the compliance cost will be reduced as 

compared to a company incorporated under Companies Act 

1965. 

 

Treasury Share 1. a) Amount paid by subsidiary company to 

    Holding 

 

 b) Company is deductible under Section       

            33(1) ITA 1967? 

No. 

 

 

Cost of acquiring treasury shares is not incurred in the production 

of the subsidiary’s gross income. Even though from the 
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perspective of accounting (FRS 2), the cost of acquiring treasury 

shares are classified as staff costs, the cost incurred are meant 

to retain certain employees in the respective companies. 

Treasury shares differ from salary payment as without such 

payments or other remunerations, the operation of the company 

will cease and no further income will be generated. 

 

The new provision of section 34D provide clearly the cost, time 

and computation method in which a company can claim the 

deduction.  

 

2. ESOS by special purpose vehicle as a trust Section 34D is not applicable on treasury share acquired by 

special purpose vehicle as a trust. However, employee will be 

taxed on the perquisite arising from the scheme.  

 

3. The method used : Average cost and Weighted 

Average Cost 

IRB only accept FIFO method.  FIFO is the most accurate 

method to determine the cost of acquiring the share to the tax 

payer / company. This is especially so with the computerized 

tracking and monitoring system which is used by the company.  

 

4. Deduction for expenditure on treasury shares. 

If cost of acquiring treasury share less amount 

payable by the employee will be credited into 

an account separately. The credited amount 

will be used to reduce the cost of acquiring TS 

in future- 
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i)  The amount credited into an account should 

based on individual staff or company’s staff 

all? 

 

ii)  How about one off arrangement?   

 

iii)   Company required to maintain the account 

until when? 

 

Based on all the staff who have paid the share price in order to 

exercise their right to acquire the share. 

 

 

The balance will remain in the account until the next 

arrangement, if any.  

 

Until the amount credited into the account is fully utilized. 

Business Trust Income tax treatment for business trust 

How it works and who is eligible. Any guidelines? 

Business trust (BT) is new business structure and it is not a legal 

entity. Since it is not legal entity it cannot own asset to carry out 

business. The sponsor will appoint/form the trustee manager 

(TM) to carry out business on behalf of BT. The TM must be 

corporation. TM will be receiving fees from BT. 

Details of the structure of BT and tax treatment will be spelt out in 

guideline. 

 

Interest Income 

(Section 4B –

New) 

1. Interest income under section 4(a) versus 

section 4B.Is a company obtained a loan from 

a bank for working capital purpose and 

subsequently lend some to its employees with 

certain percentage of interest, the interest 

income from the employees will be assessed 

under section 4(a)?  

 

For instance, pursuant to the letting of 

No. It will be assessed as section 4(c). 

 

 

 

 

 

 

 

No concession will be given. 
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properties Public Ruling, rental income 

received from sub-letting of properties will be 

considered as business income. Is there any 

concession will be given to interest income 

from employees? 

 

 

 2. Reference made to section 4B & section 24(5). 

In the case of OHQ, only income from the 

business from the provision of qualifying 

services is exempted from tax. An OHQ need 

not necessarily require to be licensed for its 

treasury activities. Does that mean that the 

interest income received by OHQ would be 

regarded as section 4(c) income? And cannot 

quality for the exemption? 

 

Income Tax (Exemption) (No. 40) Order 2005 [P.U.(A) 307] 

overruled the provision under section 4B of ITA.    

 

 3. Does the new section 4B (read together with 

the amended Section 24(5) applies to a 

“Treasury Management Company” (TMC) 

since the amended S.24(5) requires the 

business of money landings which is “licensed 

under any written law which TMC might not 

require to be so licensed. 

 

The Exemption Order overruled the provision under section 4B of 

ITA 1967.    

 4. Under the proposed amendment, interest 

income can only be treated as business source 

If license under Moneylenders Act, interest income would be 

treated as business source under section 4(a).  
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if the company is licensed and carry out 

lending money activities. In the case of group 

treasury company, under the Moneylenders 

Act, intra-group lending is exempted from 

licensing. Can the group treasury company, 

treat the interest income from intra-group 

lending as business income? 

 

In the case of group treasury company and intra-group lending 

will be treated as interest income under section 4(c) unless it is 

approved as TMC or OHQ 2005 under Income Tax (Exemption) 

(No. 40) Order 2005 [P.U.(A) 307]. 

 

 5. Transitional provision: 

Unabsorbed current year loss from interest 

business source (YA2012) can be deducted 

against: 

i) YA 2013 aggregate statutory income from  

business source; or  

ii) If no aggregate statutory income from 

business source, can deduct against non-

business source in YA 2013 and subsequent 

years fill fully absorbed. 

 

Questions: 

If the loss from interest  business source 

(YA2012) is not fully absorbed in YA 2013 

under (i) above:- 

a)  Can it be set-off against aggregate 

statutory income from business source in 

YA 2014? 

b)   If the from interest  business source (YA 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Answer (a) (b) & (c) 

 

 

Yes, until the loss of 2012 in respect of the interest is fully 
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2012) is not fully absorbed in YA 2013 

under (ii) above:- 

c) Can the balance be c/f to YA 2014 and 

offset with aggregate statutory business 

income and non-business income in YA 

2014. 

deducted. 

 

 

 

 

 

Schedule 3 ITA 

1967 

- Asset Held For 

Sale (HFS) 

1. If an asset is deemed disposed under 

paragraph 61A but controlled transfer only 

takes place thereafter. Does it mean that the 

company would need to compute balancing 

adjustment in the YA deemed disposed, 

although actual sale takes place in the 

following year? 

 

Example 

 Asset reclassified to Asset held for sale (HFS) 

in year 2013 

 

 Asset sold (actual sale takes place) in YA 2015 

to related company (controlled transfer) 

 

Based on paragraph 61A of Schedule 3, the 

asset would be deemed to have ceased to be 

used in YA 2014. Based on controlled transfer 

rules, disposal will take place in YA 2015. Does 

it mean the company would need to compute 

Controlled transfer is applicable to asset HFS. In the example 

given, notional allowance will be computed for YA 2013 to YA 

2014. In YA 2015, the related company can continue to claim CA 

and balance of the residual expenditure will be based on the 

amount after deducting notional allowance for 2 years.  
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balancing adjustment in the YA 2014 (deemed 

to ceased t be used), which effectively means 

that company cannot apply controlled transfer 

rules? 

 

  

2. If the asset is reclassified to HFS in year 2013 

and also cease to be used in YA 2013, but the 

actual sale takes place in YA 2014. Should the 

company compute balancing adjustments- 

(a) In YA 2013 – the YA the asset ceased to 

be use OR 

(b) In YA 2014 – deemed disposed under the 

new paragraph 61A 

 

 

Please refer subparagraph 61A(3),(4) and (5) and 3 

subparagraph should be read together. 

 

Asset classified HFS is cease to be used and deem to be 

disposal. So for the issue raise BC will be computed in YA2013 

under subparagraph 61A(3)(b),(4)(a) and (5). 

 

 

 

 3. Asset HFS,how does this paragraph work? If 

actual disposal price is higher than market 

value. (When held for sale) do we need to 

revise previous tax computation or adjust in 

current year. It the asset was not eventually 

sold (or being reverse, do we need to revise 

previous tax computation or adjust current 

year. 

Please refer to question 2 for tax treatment on actual sale of the 

asset HFS.  

 

The new provision is introduced to avoid revising previous tax 

computation. Please refer to paragraph 61A(3),(4) and (5). 

 

The guideline will be issued. 

Paragraph 2 

Schedule 4 

exemption 

Current paragraph 2 Schedule 4 exemption under 

RPGT Act – if total gains is RM1,000,000 the 

exemption of 10% is RM100,000. 

This provision is to benefit tax payer. Tax payer can enjoy  tax 

exemption under paragraph 2 Schedule 4 earlier instead of 

waiting for the whole portion to be disposed. 
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under RPGT Act 

1976 

 

Based on example 6, if this sold in 2 equal parts, 

the total exemption will be half of 50,000 plus half 

of 50,000 = Total of 100,000. 

 

This would mean selling in parts will mean the 

disposer will lose out on the exemption.  

 

If the disposal of the remaining parts of the chargeable asset 

takes place after 5 years, the tax payer could not enjoy the 

exemption.  

 

 

Accelerated 

capital 

allowance (ACA) 

Extension of tax incentive for security control and 

surveillance equipment. The above accelerated 

capital allowance (ACA) to include security control 

and surveillance  equipment in Residential areas 

installed by companies (including housing 

developers) 

 

i) How does this work? Does the company need to 

own these houses? 

 

ii) What does this residential areas means? And 

how it apply for housing developers? 

 

 

 

 

 

 

 

For a person to be entitled to ACA, he must own the security 

equipment and use it for his the business of his.  

 

However, details are still being worked out with MOF. Once 

finalized, the details will be given in the Rules. 

  

Time barred Time barred from 6 years to 5 years, do we need to 

keep our record for 7 years? 

 

Yes. This amendment has no implication on section 82 (Keeping 

records for 7 years).  

 

Where there is a need to apply subsection 91(3), records 

required by IRB can be more than 5 years. 
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Incentive for 

pre-school 

Incentive for Pre-school - How to apply for the tax 

exemption. Is there any form to fill up? If so, apply 

from which authority? MOF? 

There is no form needed. Pre-school has to be registered with 

the State Education Department.  

 

The details will be given in the Rules. 

 

Acquisition of 

foreign 

companies 

In page 6 of the budget speech 2012, item 8 states 

that the government has reintroduced the 

incentives for the acquisition of foreign companies 

and a speech tax rate to encourage local service 

providers to merge into bigger entities. 

 

Can you elaborates on the details and where is the 

above proposal included in the ITA/Rules/Orders?  

 

To be decided by MOF 

Global Incentive 

For Trading 

(GIFT) 

In the Budget Speech, Global Incentive For Trading 

(GIFT) will be enhanced with 100% income tax 

exemption on statutory income for the first 3 years 

of operations for LNG trading companies we would 

like to know the definition of “first 3 years of 

operations”, is it referring to first 3 years from 

effective date of GIFT? 

To be decided by MOF 

Qualified 

companies in 

the refinery 

activities  

100% investment Tax Allowance for 10 years 10 

years for qualified companies in the refinery 

activities on petroleum products. Is there any 

Gazette Order or guideline to be issued on this? 

 

To be decided by MOF 
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“Angel” 

investors 

Please explain “Angel” investors, invest in venture 

company at “start up”, seed capital etc. what type a 

business. 

The details will be given in the Rules. 

Incentive for 

small Malaysian 

service 

providers. 

The above incentive it is just confine to the sectors 

as follows- 

 Professional services (Acc & taxation services, 

specialized medical & dental practices, 

architectural services and engineering services 

 Carrier services 

 Technical and vocational secondary education 

services ; and  

 Skill training services. 

 

To be decided by MOF 

Appeal to the 

special 

commissioner 

(SC) 

Appeal to the special commissioner (SC) for 

amount not liable to be paid under sections 109, 

109B or 109F of ITA 1967. 

 

This proposed shall not apply if an appeal has 

been file to the SC by the non-resident recipient to 

whom the payer was liable to pay. 

- Under which provision, non-resident can file an 

appeal to SC? 

 

 

 

 

The non-resident recipient can appeal under section 111. 

 

 

 

 

 


