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DIRECTOR GENERAL'S PUBLIC RULING 
 
A Public Ruling as provided for under section 138A of the Income Tax Act 1967 
is issued for the purpose of providing guidance for the public and officers of the 
Inland Revenue Board Malaysia.  It sets out the interpretation of the Director 
General of Inland Revenue in respect of the particular tax law, and the policy 
and procedure that are to be applied.  
 
A Public Ruling may be withdrawn, either wholly or in part, by notice of 
withdrawal or by publication of a new ruling which is inconsistent with it. 
 
 
Director General of Inland Revenue, 
Inland Revenue Board Malaysia. 
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BENEFITS-IN-KIND 
THIRD ADDENDUM TO PUBLIC RULING NO. 2/2004 
_____________________________________ 

 

1. This Addendum provides clarification in relation to tax exemption on certain 
benefits-in-kind received by an employee pursuant to his employment. 

2. Tax exemption on benefits-in-kind received by an employee   

2.1 Benefits-in-kind received by an employee pursuant to his employment are 
chargeable to tax as part of gross income from employment under paragraph 
13(1)(b) of the Income Tax Act 1967 (ITA).   

2.2 However, there are certain benefits-in-kind which are either exempted from tax 
or are regarded as not taxable.  These benefits-in-kind are mentioned in 
paragraphs 4.3 and 4.4 of the Public Ruling No. 2/2004 issued on 8 November 
2004.  A further clarification on benefits-in-kind in the form of ‘goods and 
services offered at discounted prices’ is explained in the Second Addendum to 
the Public Ruling No. 2/2004 issued on 17 January 2006. 

2.3 From the year of assessment 2008,  the following benefits-in-kind are also  
exempted from tax.  The explanations provided in this Addendum in relation to 
the exemption on certain benefits-in-kind are as provided under the Income 
Tax (Exemption) Order 2009 - [P.U. (A) 152/2009].  

2.3.1 (a) Discounted price for consumable business products of the 
employer  

  i. The Second Addendum to Public Ruling No. 2/2004 specified 
that the ‘goods offered at discounted price’ which are not 
taxable are confined to ‘consumables’ which are products of the 
employer and the value is not more than RM200.  If the value of 
the goods exceeds RM200, the full amount will be taxable.  

  ii. With effect from the year of assessment 2008, the value of the 
discount on goods will be exempted up to a maximum of 
RM1,000. If the value of the discount exceeds RM1,000, only 
the amount exceeding RM1,000 will be taxable. The goods can 
be provided to the employee either free of charge (fully 
discounted) or at a partly discounted price. The value of the 
goods is based on the sales price. 
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iii. Goods which are consumable business products of the 
employer include either goods manufactured by the employer or 
goods which are trading stocks of the employer.  

Example 1: 

  Pro Mesra Sdn Bhd which sells toiletries gives each of their 
employees free toiletries items which are valued at RM1,200 in the 
year 2008. In year 2009 the employees are given toiletries items at a 
discounted price. The value of the discount given to each employee 
is RM700. 

  The employees are exempted from tax on the discounted value of 
goods received up to an amount of RM1,000 whereas the excess of 
RM200 will be charged to tax in the year of assessment 2008. 

  In the year of assessment 2009 the employees are exempted from 
tax on the amount of discount received which is RM700. 

  (b) Discounted price for services provided by the employer  

  Discounted price for services provided by the employer for the 
employee’s benefit is fully exempted from tax.  

  Example 2: 

   A dentist who operates a private dental clinic provided free dental 
treatment to his dental assistant in the year 2008. The dentist’s 
normal charge for dental treatment is RM100. 

  The employee is exempted from tax on the discounted value of 
services received i.e. RM100 from the employer in the year of 
assessment 2008. 

  Example 3: 

  A bank provides free investment consultation services to its 
employees in the year 2008.  The bank also provides its employees 
with a discounted amount for purchase of its newly launched 
investment product.   

  The employees qualify for exemption from tax on the discounted 
value of investment consultation services received from the 
employer. However the employees will be taxed on the value of 
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discounted investment product received from the employer since the 
product does not fall under the meaning of services provided by the 
employer.  

 (c) Only benefits received by an employee from his employer, either in 
the form of consumable business products or services, is exempted 
from tax.  Benefits received by an employee from a company within 
the same group of companies as its employer are not exempted 
from tax. For this purpose, a holding company and all its subsidiaries 
are regarded as companies within the same group regardless of 
whether the companies are in Malaysia or outside Malaysia. 

  Example 4: 

  Michael and Wong are both employees of Food Manufacturing Sdn 
Bhd which manufactures biscuits. Michael received free biscuits 
manufactured by his employer, valued at RM500, in the year 2008.  
Whereas, Wong received cakes manufactured by Confectionery Sdn 
Bhd, worth RM500, in the year 2008.  Confectionery Sdn Bhd is a 
related company of Food Manufacturing Sdn Bhd. 

  Michael is fully exempted from tax on the discounted value of goods 
received in the year of assessment 2008 but Wong does not qualify 
for exemption in the year of assessment 2008 because the goods 
are not products of his employer. 

 (d) Benefits provided to a spouse or unmarried children of the employee 
(children in respect of whom an employee is eligible to claim for a 
deduction under section 48 of the ITA) is considered to be benefits 
received by the employee.   

 2.3.2 Benefits and monthly bills for fixed line telephone, mobile phone, 
pager, personal digital assistant (PDA) and subscription of 
broadband 

   i. Benefits received by an employee in the form of fixed line telephone, 
mobile phone, pager or PDA registered under the employer’s name 
is fully exempted from tax. The amount to be exempted includes 
registration cost and installation cost. The exemption given is limited 
to one unit for each asset.  

  ii. Monthly bills paid by the employer for fixed line telephone, mobile 
phone, pager, PDA or subscription of broadband is fully exempted 
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from tax. The amount to be exempted includes registration cost and 
installation cost. 

  iii. With full exemption given to the above with effect from the year of 
assessment 2008, paragraph 3, item 1 of Appendix 2 to the Public 
Ruling No. 2/2004 in respect of benefit on telephone and telephone 
bill is no longer applicable. 

 2.3.3 Traditional medicine and maternity  

  i. Benefits received for medical treatment is exempted from tax as 
mentioned in the Public Ruling No. 2/2004.  However, medical 
treatment is confined to treatment of illnesses by certified medical 
doctors who practice modern medicine. 

   ii. With effect from the year of assessment 2008, the medical treatment 
benefit exempted from tax is extended to traditional medicine and 
maternity.  Traditional medicine means Malay Traditional Medicine, 
Chinese Traditional Medicine and Indian Traditional Medicine. 
Examples of the treatment are malay traditional massage, ayurvedic 
or acupuncture.  

 iii. Traditional medicine can be defined as diverse health practices, 
approaches, knowledge and belief incorporating plant, animal and/or 
mineral based medicines, spiritual therapies, manual techniques and 
exercises applied singularly or in combination to maintain well-being, 
as well as to treat, diagnose or prevent illness. 

 
  iv. Traditional medicine which qualifies for the exemption is treatment 

given by a medical practitioner registered with bodies which are 
certified or registered in accordance with the rules governing 
traditonal medicine as laid down by the Ministry of Health. Some of 
the qualifying bodies are as listed below:  

   (a) Malay Traditional Treatment  
 Persatuan Perubatan Tradisional Melayu Malaysia 

(PUTRAMAS) 
 

(b) Indian Traditional Treatment 
  Pertubuhan Perubatan Tradisional India Malaysia (PEPTIM) 

(c) Chinese Traditional Treatment 
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• Federation of Chinese Physicians and Chinese Dealers 
Associations of Malaysia (FCPMDM) 

• Federation of Chinese Physicians & Acupuncturists 
Associations of Malaysia (FCPAAM) 

• Chinese Physician’s Associations of Malaysia (MCPA) 

  v. Complimentary medicine and homeopathy are not included in this 
exemption. Some examples of complimentary medicine are 
aromatheraphy, reflexology, spa and Thai traditional massage.   

  vi. Maternity expense which qualifies for the exemption is for treatment 
in respect of pregnancy or child birth.  The treatment has to be given 
by: 

• certified medical doctors who practice modern medicine; 

• medical practitioners registered with bodies which are 
certified or registered in accordance with the rules governing 
traditonal medicine as laid down by the Ministry of Health. 

 2.3.4 Benefit on free petrol  

i. Benefit on free petrol, whether in the form of petrol card provided by 
the employer or petrol bill paid by the employer, is benefit-in-kind 
received by an employee pursuant to his employment.  The benefit 
that is taxable is the total value of petrol provided to the employee 
and is chargeable to tax as part of gross income from employment 
under paragraph 13(1)(b) of the ITA.   

  ii. Paragraph 6.1.4 of the Public Ruling No. 2/2004 states that if an 
employee enjoys the benefit of a motorcar with free petrol, he will be 
assessed on the annual prescribed benefit of a motorcar and petrol 
as per Appendix 2 of the Public Ruling No. 2/2004.  From the year of 
assessment 2008, the annual prescribed benefit of petrol as per 
Appendix 2 of the Public Ruling No. 2/2004 is no longer applicable. 
The benefit on free petrol is taken to be the total value of petrol 
provided to the employee. 

 iii. From the year of assessment 2008: 
 
  (a) the employer has to identify the amount of value of petrol 

provided to the employee for travel between home and place of 
work and/or the amount of value of petrol provided to the 
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employee for travel in exercising employment. The amount of 
benefit on free petrol exempted in respect of: 

 
• travelling from home to place of work and from place of 

work to home is limited to RM2,400 per year with effect 
from year of assessment 2008 to year of assessment 
2010; and 

• travelling in exercising an employment is limited to 
RM6,000 per year.  However, if an employee receives free 
petrol exceeding RM6,000 in exercising his employment, 
a claim for deduction for official duties can be made by the 
employee in computing his employment income.  Records 
pertaining to the exempted amount and the claim for 
official duties should be kept for a period of 7 years for 
audit purposes.    

  (b) If the employer is unable to identify the amount of value of 
petrol provided to the employee for travel between home and 
place of work and/or the amount of value of petrol provided to 
the employee for travel in exercising employment, the amount 
of benefit on free petrol exempted is limited to a maximum of 
RM6,000. 

  iv. The exemption is not applicable to the benefit on motorcar. 
Therefore the annual prescribed benefit on motorcar as per 
Appendix 2 of the Public Ruling No. 2/2004 is still applicable. 

   Example 5: 

Simon is provided with a 3 year-old used car which was purchased 
by his employer for RM180,000 together with the amenity of free 
petrol. The cost of the motorcar when new was RM206,000. The 
petrol bill incurred by the employer in respect of this motorcar in the 
year 2008 was RM8,900.  

The annual value of benefits-in-kind on car and petrol for the year of 
assessment 2008 is computed as follows:  



                              
      BENEFITS-IN-KIND       

    
 
                 Third Addendum to 
INLAND REVENUE BOARD MALAYSIA                                          Public Ruling  No. 2/2004 
                                                                                                     Date of Issue: 17 April 2009    

Issue: A – Third Addendum                                               Page 7 of 8 

 

Types of  
benefits-in-kind  

Based on the  
formula method  

(RM) 

Based on the 
prescribed 

value method 
            (RM) 

 
Motorcar  

 
180,000   X   80%   =   18,000 

      8 

 
9,000 

Petrol 8,900 (actual value of petrol) 

 
 Value of benefit on motorcar chargeable to tax is:   

• RM18,000 based on formula method.  
• RM9,000 based on the prescribed value method. 

 In respect of benefit on petrol, Simon’s employer has to establish the 
actual value of petrol used by him for travelling from home to place 
of work and from place of work to home or in exercising his 
employment.  

If Simon’s employer can establish the actual value of petrol used, 
then the amount exempted is as follows: 

• limited to RM2,400 for travelling from home to place of work and 
from place of work to home; and  

• limited to RM6,000 for travelling in exercising his employment. 
However, if Simon keeps proper records in relation to travelling 
in exercising his employment, then he is entitled to claim the 
actual amount expended as a deduction in computing his 
employment income. 

  If Simon’s employer is unable to identify the amount of actual value 
of petrol provided to him for travel between home and place of work 
and/or the amount of value of petrol provided for travel in exercising 
employment, the amount of benefit on free petrol exempted is limited 
to RM6,000. 
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3. Non-Application 

 3.1 Where an employer provides benefits-in-kind of the type which qualify for 
exemption to his employee and that employee has control over his employer, 
the exemption is not applicable.  Thus, the benefits-in-kind received by that 
director or employee is taken to be part of his gross income from employment 
and taxable under paragraph 13(1)(b) of the ITA.   

 3.2 For the purposes of this Ruling, control over his employer means:  

 (a) for a company, the power of an employee to secure, by means of the 
holding of shares or the possession of voting power in or in relation to 
that or any  other company, or by virtue of powers conferred by the 
articles of association or other document regulating that or any other 
company, that the affairs of the first mentioned company are conducted in 
accordance with the wish of the employee;  

  (b) for a partnership, the employee is a partner of the employer; or 

  (c) for a sole proprietor, the employee and the employer is the same person. 

4. This Addendum forms part of the Public Ruling No. 2/2004 and is effective from the 
year of assessment 2008. 

 
 
 
 
 
Director General of Inland Revenue, 
Inland Revenue Board Malaysia. 


