
Public Ruling No. 6/2000 
 

KEEPING SUFFICIENT RECORDS (PERSONS OTHER THAN COMPANIES 

OR INDIVIDUALS) 

1.0 TAX LAW 
 

This Ruling applies in respect of section 82 of the Income Tax Act, 1967. 

2.0 THE APPLICATION OF THIS RULING 
 

This Ruling considers: 

2.1 what constitute sufficient records that a person other than a 

company or an individual needs to keep when carrying on a 

business or an activity; 

2.2 the consequences of failing to keep sufficient records. 

3.0 HOW THE TAX LAW APPLIES 

3.1 A person other than a company or an individual must keep and 

retain sufficient records to enable the income or loss from the 

business or excess / deficit of revenue over expenditure to be 

readily ascertained. 

3.2 This Ruling gives general guidelines on the records that are to be 

retained for the purpose of income tax. 

3.3 Records / Books of Accounts 

3.3.1 A person other than a company or an individual 

should keep records and books of accounts including a 

cash book, a sales ledger, a purchases ledger and a 

general ledger. The type of books that should be kept 

will depend on the nature and the size of the business. 

These books of accounts should be written up at 

regular intervals. Appropriate entries for each 

transaction should be recorded as soon as possible (in 

any case not later than 60 days after the transaction). 

Supporting documents such as invoices, bank 

statements, pay-in slips, cheque butts, receipts for  

payments, payroll records and copies of receipts 

issued should be retained. Where the gross takings for 

a year exceeds RM150,000 from the sale of goods or 

RM100,000 from the performance of services, receipts 

issued must be serially numbered. A valuation of the 

stock in trade should be made at the end of the 

accounting period and the appropriate records 



maintained. 

3.3.2 These books and other records in manual or electronic 

form should be sufficient to explain the transactions 

and to enable a true and fair profit and loss account or 

income and expenditure account and a balance sheet to 

be prepared. 

3.3.3 If computers are used to record the transactions, 

original source documents such as invoices and 

receipts should be retained. Where the original 

documents are in electronic form, the documents can 

be retained in such form. The system documentation 

including the accounting manual, chart and code of 

accounts kept by the person should be maintained. 

3.3.4 Records and books of accounts should be kept at the 

office premises of the person in Malaysia. If the 

records and books of accounts for operations outside 

Malaysia are kept outside Malaysia, the records and 

books of accounts should be produced at the office 

premises of the person in Malaysia, when requested by 

the Director General. 

3.3.5 Records and books of accounts are to be retained for at 

least six years from the end of the calendar year in 

which the accounts are closed. Where there is an 

appeal against an assessment, the relevant records and 

books of accounts are to be retained until the appeal is 

finally determined. 

3.3.6 Records and books of accounts should be written in 

the national language or the English language. If the 

records and books of accounts are written in a 

language other than the national language or English, 

a written translation is to be provided, at the expense 

of the person, when requested by the Director General. 

3.4 The Consequences if Sufficient Records Are Not Kept 

3.4.1 The chargeable income of the person will be 

determined according to the best judgement of the 

Director General and an assessment will be raised 

accordingly. 

3.4.2 The karta of a Hindu joint family, the trustee of a trust, 

the executor or administrator of the estate of a 

deceased individual, or the manager or treasurer or 



secretary or committee member of a club or 

association may be prosecuted and, on conviction, 

may be liable to a fine of not less than RM200 and not 

more than RM2,000 or to imprisonment for a term not 

exceeding six months, or to both. 

4.0 INTERPRETATION 
 

For the purpose of this Ruling: 

4.1 "Person other than a company or an individual" includes a Hindu 

joint family, a trust, an estate under administration, a club and an 

association. 

4.2 "Records" includes original source documents. 
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