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1. (a) Prohibition for deduction of an expense where withholding tax has not been paid 

Sections 39(1)(f), (i) and (j) of the ITA prohibit a deduction for an expense which is subject to 
withholding tax under Sections 109, 107A and 109B/109F respectively, where the tax has 
not been deducted in accordance with the said sections.  These sections require tax to be 
deducted within one month of making or crediting the payments to the non-residents.   

The proviso to the above sections was amended by Finance Act 2011 as follows:-   

“Provided that–  

(i) …; and 

(ii) where such tax is deducted or such amount is paid after the due date for the furnishing 
of a return for a year of assessment that relates to such payment, the tax or amount so 
paid shall not prejudice the imposition of penalty under subsection 113(2) if a 
deduction on such payment is made in such return or is claimed in the information 
given to the Director General in arriving at the adjusted income of the payer;” 

A taxpayer who has incurred an expense which is subject to withholding tax but has not paid 
nor credited the non-resident payee has technically not breached the provisions of Sections 
109, 107A, 109B and 109F.  Under such circumstances, sections 39(1)(f)(i) and (j) should 
not apply.     

However, the IRB has indicated in the Technical dialogue on 8 April 2011 that in such a 
scenario, proviso (ii) to sections 39(1)(f), (i) and (j) would still apply and the penalty under 
Section 113(2) would be potentially applicable if a deduction for the expense is claimed and 
WHT is not paid. The IRB’s application of the above sections is not consistent with the law 
and Public Ruling 4/2005.   

Request 
The IRB to reconsider its treatment. 

 

(b) Effective Date 

Based on section 3(4) of the Finance Act 2011, the above amendments “have effect from 1 
January 2011 for the year of assessment 2011 and subsequent years of assessment”. 

There has been some confusion as to whether an income tax return for a year of 
assessment (“YA”) prior to YA 2011 which was furnished to IRB after 1 January 2011, is 
subject to the above amendments made pursuant to Finance Act 2011. 

Example 

Company X closes its accounts annually on 31 September.  The company only submitted its 
tax return for YA 2009 on 1 March 2011 instead of the due date of 30 April 2010.  

The company made a claim for deduction of technical fees paid to a non-resident company.  
However the company only deducted and remitted the withholding tax on the technical fees 
to the IRB on 28 February 2011. 

Request  

The IRB to confirm that Section 39(1)(j) should not apply to Company X, since the tax return 
is in respect of a YA that is prior to YA 2011 even though its submission is on or after 1 
January 2011. 
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(c) Non-prohibition for deduction under Section 39(3)  

Section 39(3) provides that notwithstanding the fact that withholding tax has not been paid, 
the relevant expense should not be added back where the taxpayer “is exempt under 
paragraph 127(3)(b) or subsection 127(3A) or the Promotion of Investments Act, 1986, in 
respect of all income of that person from all sources not being exemption on income equal to 
capital expenditure incurred.   

Request 

It is extremely rare that the income of a person from ALL sources would be exempt.  We 
wish to seek clarification if this is the intended application of this section. 

 

2. IBA claim on hotel building by REIT which is not the operator of the hotel 

Example 5 of Public Ruling 9/2012 - Taxation of Real Estate Investment Trusts/Property 
Trust Funds illustrates that industrial building allowance (IBA) on a hotel cannot be claimed 
by its owner, a REIT which lets out the building to a third party which operates the hotel 
business.  It appears from the example that the IRB takes the view that the owner of the 
hotel building must also operate the hotel business in order to qualify for IBA claim on the 
hotel. 

However paragraph 7.2 of the same public ruling states that REITs that rent out their 
buildings will only qualify for IBA if the tenant uses the building as an industrial building.   

Based on paragraph 60, Schedule 3 of the Income Tax Act, the REIT in Example 5 should 
qualify for IBA as the building is used as an industrial building.   

Request 

It is very common for REITs to lease their properties to others who will operate business in 
the properties (e.g. hotels, educational institutions and hospitals). A disallowance of the IBA 
claim on such buildings which is permissible under the law will adversely affect the growth of 
REITs and the capital market.  CTIM requests that the IRB reconsiders its position. 

 

3. Apportionment of actual loss from a property development/construction project 

Paragraph 12 of the Income Tax (Property Development) Regulations 2007 provides that 
where there is an actual loss from a project, “the loss may be apportioned in accordance 
with the formula provided for in regulation 6 for the purposes of ascertaining the profit or loss 
of the project for that basis period and preceding basis periods, and any assessment that 
has been made or will be made under the Act for those periods may be revised …”.   

The use of the word ‘may’ indicates clearly that it is a choice and not obligatory, in which 
case the word “shall” would have been used.  However, paragraph 10.6.4 of Public Ruling 
1/2009, states that where there is an actual loss, “the actual gross loss has to be 
apportioned …”.  

Request 

CTIM is of the view that the public ruling is not consistent with the wording of the law and 
request that the public ruling be amended to accord with the law 

 

4. Public Ruling 1/2013: Deductions for Promotion of Export  

(i) Paragraph 6.2.1 of the public ruling explains the types of expenditure which qualify for 
deduction under the Income Tax (Promotion of Exports) Rules 1986. 
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Paragraph 6.2.1(a) states:- 

 

 
 
 
 
 

 
 
Request 
CTIM wishes to seek clarification on the reason for excluding advertising on billboards and 
vehicles as these are legitimate and commonly used forms of advertisement.  
 
 
(ii) Paragraph 6.2.1(c) states:- 
 

 
 

Request 
CTIM is of the view that the last statement above may create confusion.  Not all payment to 
foreign consultant are subject to withholding tax.  Section 109B applies only in respect of 
services performed in Malaysia and Section 109F applies only if the payment does not 
constitute business income of the recipient. 

 

5. Determination of the date that a company becomes an RPC  

Under paragraph 34A(6)(b), Schedule 2 of the Real Property Gains Tax 1976, “real property 
company”(RPC), means – 

(a) a controlled company which, as at 21 October 1988, owns real property or shares or 
both, the defined value of which is not less than 75% of the value of its total tangible 
assets; or 

(b) a controlled company to which subsubparagraph (a) is not applicable, but which, at any 
date after 21 October 1988, acquires real property or shares or both whereby the 
defined value of real property or shares or both owned at that date is not less than 75% 
of the value of its total tangible assets: 

Provided that where at any date the company disposes of real property or shares or both 
whereby the defined value of real property or shares or both owned at that date and 
thereafter is less than 75% of the value of its total tangible assets, that company shall not be 
regarded as a real property company as from that date.” 
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The date on which a company becomes a RPC requires some clarification based on the 
illustration below. 

A company became RPC after it purchased real property.  The timeline as illustrated below.   

 
|----------------------------------|-----------------------------|----------------------------------------| 

2.1.2013 15.2.2013 15.3.2013 2.5.2013 

Date of  Arranged banking Increase in paid Bank released facilities and 
signing of SPA facilities up capital  paid for differential sum (date 

 property actually OWNED) 

The issue involves the determination of the date on which does the company become a RPC?  
2 January 2013 or 2 May 2013?  The date of acquisition for RPGT purposes is generally the 
SPA date.  However, for para 34A of Schedule 2, this is not specificied.  On the basis that 
the definition of a RPC requires ownership of tangible real property assets, technically, this 
would only arise on 2 May 2013 in the example above. In practice, the Inland Revenue 
Board treats 2 January 2013, i.e the date of the signing of the agreement as the date the 
company would become a RPC.  If this treatment is correct, and in the event the transaction 
is never completed, the shares will remain as RPC shares which would clearly create an 
illogical result. 

Request 

IRB to clarify its position.  

 

6. Public Ruling 4/2005 - Withholding Tax on Special Classes of Income 

CTIM wishes to clarify if the IRB will revise the Public Ruling 4/2005 on Withholding Tax on 
Special Classes of Income following the Court of Appeal’s decision in LHDNM v Alam 
Maritim (M) Sdn Bhd [2012] 5 MLJ 749.  

 

7. Public Ruling 4/2013 - Accelerated Capital Allowances 

(a) In example 10, it is stated that double deduction for promotion of export and ACA are 
not mutually exclusive.  However, in PU (A) 111/2009, it is stated that the ACA does not 
apply to a company which has been granted any incentive under the Promotion of 
Investments Act 1986 (“PIA”).   

Request 

Since the double deduction for Promotion of Exports (“POE”) is given under the PIA, 
can a company which is claiming double deduction for POE be entitled to claim ACA? 

 

(b) Non-application rules 
For example, the Income Tax (Accelerated Capital Allowance ) (Security Control 
Equipment and Monitoring Equipment) Rules 2013 state that the Rules are not 
applicable to – 
“(a ) an individual or a company has been granted any incentive under the Promotion of 
Investments Act 1986 ...............  
 (c )  an individual or a company has been granted any exemption under section 127 of 
the Act.......” 
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For incentives under the Promotion of Investments Act 1986, the Malaysian Investment 
Development Authority (MIDA) issues a letter of approval stating that the taxpayer has 
been granted the pioneer or investment tax allowance incentive.  The actual incentive 
period would generally commence after  the date of the approval letter as certain 
conditions would have to be fulfilled. 

 
The same applies for tax exemption granted under section 127 of the Income Tax Act 
1967.  
 
Request 
When does the non-application take effect,  from the date of the approval letter of the 
incentive or the date the incentive period commences? 

 

8. Public Ruling 6/2013 - Unit Trust Funds Part II - Taxation Of Unit Trusts 

Example 2  

 

In the formula to calculate permitted expenses under both Sections 60F and 63B of the ITA 
1967, item “C” refers to is the aggregate of the gross income consisting of dividend (whether 
exempt or not), interest and rent, and gains from realization of investments for a basis 
period.  

However we note that in example 2 of the Public Ruling 6/2013, the IRB has included the tax 
exempt interest income of RM5,000 to arrive at the aggregate gross income of “C”.   

The meaning of item ”C” in Sections 60F and 63B can be contrasted from that in Section 
60H [Closed-end fund company] where “C” refers to “the aggregate of the gross income 
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consisting of dividend and interest (whether exempt or not) and gains made from the 
realisation of investments (whether chargeable to tax or not) for that basis period.    

Request 

The IRB to clarify its position and make the necessary amendments to the law and/or public 
ruling prospectively. 

 

9. Incidence of penalties in relation to technical disputes 

The IRB has indicated that penalties may be waived during a tax audit where there is a 
“technical dispute”.  It would be helpful if IRB could provide guidelines on circumstances 
under which they would waive penalties and include in the Tax Audit Framework and the Tax 
Investigation Framework. 

 

10. Interest income of treasury company from loans to related companies 

Under Section 4B of ITA, interest income from loans is treated as business income if the 
company carries on the business of lending money and the business is one which is licensed 
under any written law. 

A treasury company within a corporate group providing loans to the group carries on the 
business of lending money.  The company would have been required to be licensed under 
the Moneylenders Act 1951[Act 400] if not for section 2A(2) of Act 400 which specifically 
exempts companies lending money to related companies from being licensed.  

We are of the view that the interest income of group treasury company from lending to 
related companies should continue to be treated as section 4(a) business source income. 

Request 

IRB to reconsider its position. 

 

11. Tax incentives for abandoned projects  

The following gazette orders have been issued in respect of tax incentives for the revival of 
abandoned projects: 

 P. U. (A) 89/2013 - Income Tax (Deduction for Expenses in relation to Interest and 
Incidental Cost in Acquiring Loan for Abandoned Projects) Rules 2013 

  P. U. (A) 88/2013 - Income Tax (Exemption) (No. 9) Order 2013 

The term "abandoned project" is defined in the gazette orders to mean "a project which is 
certified by the Minister of Housing and Local Government as an abandoned project 
pursuant to paragraph 11(1)(ca)of the Housing Development (Control and Licensing) Act 
1966 [Act 118]".  

Under section 3 of the Housing Development (Control and Licensing) Act 1966, "housing 
development" is defined to mean: 

"to develop or construct or cause to be constructed in any manner whatsoever more than 
four units of housing accommodation and includes the collection of moneys or the 
carrying on of any building operations for the purpose of erecting housing accommodation in, 
on, over or under any land; or the sale of more than four lots of land or building lots with the 
view of constructing more than four units of housing accommodation" 

Request 
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Are the tax incentives restricted to pure housing development projects (comprising 
residential units only) or also applicable to mixed development projects (comprising a 
combination of residential and commercial units) which are abandoned?  

 

 

12. Tax treatment of late payment interest 

The term ‘interest’ is not defined in the ITA.  The PR 2/2011 provides the IRB’s interpretation 
of interest as “The return of compensation for the use or retention by a person of a sum of 
money belonging to or owed to another person”.  Broadly, this could include late payment 
interest.  However, late payment interest on trade amounts should arguably be treated as 
incidental to business income as such amounts relate directly to sales made.  Although this 
is not clear in the ITA, certain DTAs exclude late payment penalties from the definition of 
interest.    For example, Paragraph 5 of Article 11 of Double Taxation Agreement between 
Malaysia and Germany stipulates that “…... Penalty charges for late payment shall not be 
regarded as interest for the purpose of this Article.” 

CTIM would like to request that the IRB agree to the position that late payment penalties 
should not be regarded as interest. 

 

13. Eligibility of Group Relief 

To qualify for group relief for losses, besides the ownership test, Section 44A(7) stipulates 
the following additional conditions: 
“Notwithstanding that a company to which subsection (3) applies, owns at least seventy per cent of the 

paidup capital in the other company, it shall not be treated to have satisfied that subsection unless 

additionally in the year of assessment the first mentioned company is beneficially entitled to at least 

seventy per cent of— 

(a) any residual profits of the other company, available for distribution to that other company’s 

equity holders; and 

(b) any residual assets of the other company, available for distribution to that other company’s 

equity holders on a winding up.” 

 
Section 44A(12 further defines 
"residual assets" means net assets of the claimant or surrendering company after distribution made 

to— 

(a) creditors of that company in respect of commercial loans; and 

(b) holders of shares other than ordinary share, 

and where that company has no residual asset, a notional amount of one hundred ringgit is deemed to 

be the residual assets of the company; 

 
"residual profits" means profits of the claimant or surrendering company after deducting any 

dividend which is of— 

(a) a fixed amount or at a fixed rate per cent of the nominal value of the shares of that company; or 

(b a fixed rate per cent of the profits of that company, 

but before deducting any return due to any non-commercial loan creditor which is not of— 

(i) a fixed amount or at a fixed rate per cent of the amount of the borrowing; or 

(ii) a fixed rate per cent of the profits of that company, 

and where that company has no residual profit, a notional amount of one hundred ringgit is deemed to 

be the residual profits of that company. 
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In tax audits, the IRB has requested for the computation of "residual profits" and "residual 
assets" to justify the claim for group relief for losses    

Request 

We request that the IRB issues guidelines on the computation of “residual profits” and 
“residual assets”. 

 
14. Income Tax (Deduction for the Provision of Child Care Centre) Rules 2013 

 
Rule 3(1) states:- 
“For the purpose of ascertaining the adjusted income of a person resident in Malaysia from 
his business for the basis period for a year of assessment, a deduction shall be allowed for 
any outgoings and expenses which were -  
(a) expenses in respect of expenditure on the provision and maintenance of a child care 

centre; and 
(b) expenses in respect of child care allowance to the persons employed by him in his 

business. 
 
“Person” is defined in Rule 3(5) as “any person who, for the purpose of a business of his, 
provides a child care centre for the benefit of persons employed by him in his business.” 
 
With the definition of “person” above, it appears that the deduction given under this gazette 
order is only applicable to an employer who provides a child care centre for the benefit of its 
employees.  
 
Request 
CTIM requests that IRB clarifies if this is the intention of the incentive.  Would the expenses 
incurred by the employer in the following scenarios qualify for the deduction under the above 
Rules? 

 
Scenario 1 
A Sdn Bhd incurs expenses on the provision and maintenance of a child care centre which is 
registered with the Department of Social Welfare under the Child Care Centre Act 1984, for 
the benefit of its employees. No child care allowance is provided to his employees. 

 
Scenario 2 
B Sdn Bhd pays child care allowance to its employees who place their children in child care 
centres.  However B Sdn Bhd does not provide a child care centre for his employees. Must 
the child care centres be registered with the Department of Social Welfare? 

 




