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DIRECTOR GENERAL'S PUBLIC RULING 
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is issued for the purpose of providing guidance for the public and officers of the 
Inland Revenue Board Malaysia.  It sets out the interpretation of the Director 
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withdrawal or by publication of a new ruling which is inconsistent with it. 
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COMPUTATION OF INCOME TAX PAYABLE  

BY A RESIDENT INDIVIDUAL 
SECOND ADDENDUM TO PUBLIC RULING NO. 2/2005 

_________________________________________________  
 

1. This Second Addendum provides clarification on the change in tax treatment of 
personal deductions which can be claimed by a resident individual in respect of 
the following:-  

 
a. further education fees  - paragraph 46(1)(f), Income Tax Act  

   (ITA) 1967.                                     
   (effective from year of assessment 2006) 
    

 b.  reading material expenses - paragraph 46(1)(i) ITA 1967.  
      (effective from year of assessment 2007) 
 
 c.  purchase of personal computer - paragraph 46(1)(j) ITA 1967.    
   (effective from year of assessment 2007) 
                                                                                            
    d.  children - subsection 48(3), ITA 1967. 
   (effective from year of assessment 2006) 
 

2. Deduction for further education fees -  paragraph 46(1)(f), ITA 1967 
  
 2.1 Prior to year of assessment 2006, a resident individual is entitled to claim a 

deduction of up to RM5,000 on the amount of fees expended for 
undertaking selected courses of study up to tertiary level in any local 
institution recognised by the Government.  With effect from year of 
assessment 2006, these selected courses of study can also be undertaken 
in any professional body in Malaysia approved by the Minister of Finance. 

 
 2.2 With effect from year of assessment 2006, the scope of courses eligible for 

deduction is also extended to include professional courses up to tertiary 
level in accountancy and law.  These professional courses can be 
undertaken in any local institution recognised by the Government or in any 
professional body in Malaysia approved by the Minister of Finance. 

 
 2.3 With effect from year of assessment 2007, the scope of courses eligible for 

deduction is further extended to include courses in Islamic financing which 
are approved by Bank Negara Malaysia or Securities Commission.  These 
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Islamic financing courses can be undertaken in any local institution 
recognised by the Government or in any professional body in Malaysia 
approved by the Minister of Finance, including the International Centre for 
Education in Islamic Finance (INCEIF). 

 
 2.4 The list of local institutions recognised by the Government or local 

professional bodies approved by the Minister of Finance, for purposes of 
this deduction, will be made available on the Inland Revenue Board 
Malaysia website from time to time. 

 
3. Deduction for reading materials expenses - paragraph 46(1)(i), ITA 1967 
  
 With effect from year of assessment 2007, the maximum amount of deduction 

in respect of expenses on reading materials has been increased from RM700 
to RM1,000. 

 
4. Deduction for purchase of personal computer - paragraph 46(1)(j),  
         ITA 1967 
 
 4.1 Prior to year of assessment 2007, a resident individual is entitled to claim a 

rebate of RM500 for the purchase of a personal computer used for non 
business purposes.  The rebate is given in arriving at the tax payable and 
is provided under subsection 6A(3A), ITA 1967.  The rebate is given on a 
household basis and is given once in every five years of assessment. 

 
 4.2  With effect from year of assessment 2007, the relief for the purchase of a 

personal computer for non business purposes is given as a deduction in 
arriving at the chargeable income instead of a rebate.  The amount of 
deduction is limited to a maximum of RM3,000 in respect of expenses 
expended by the individual on the purchase of a personal computer for 
non business use in the basis year for a year of assessment.  The 
deduction is given on an individual basis once in every three years of 
assessment and has to be evidenced by a receipt. 

 
 Example 1  
 
 Amran purchased a personal computer for his own use for RM5,000 on 

01.02.2007.  He then buys a laptop for RM8,000 on 02.02.2008.   
 
 Amran is entitled for a deduction of RM3,000 in respect of expenses 

expended on the purchase of a personal computer for year of assessment 
2007.  However, he is not entitled to any further relief until the year of 
assessment 2010. 
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 Example 2 
 
  Ahmad purchased a personal computer for his own use for RM5,000 on 

01.01.2006. Subsequently on 01.11.2007, he purchased a laptop for his 
own use for RM8,000.  

 
  Ahmad qualifies for a rebate of RM500 on the purchase of a personal 

computer for the year of assessment 2006 under subsection 6A(3A), ITA 
1967.  He is also entitled for a deduction of RM3,000 on the expenses 
expended on the laptop for year of assessment 2007 under paragraph 
46(1)(j), ITA 1967. 

   

 4.3 Where a computer is purchased on hire purchase, the full cost of the 
computer up to a maximum deduction of RM3,000 can be claimed in the 
year it is purchased.  

 
  Example 3 
 
  Tara purchased a personal computer for her own use under hire purchase 

agreement on 01.08.2007.  Cost of the computer amounts to RM6,000. 
According to the terms of the hire purchase agreement, she has to pay 
monthly instalments of RM500 for a period of twelve (12) months 
commencing on 01.08.2007 and ending on 01.07.2008.  In year 2007, she 
paid a total monthly instalment of RM2,500 for the purchase of the 
computer.   

 
  Tara is entitled for a maximum deduction of RM3,000 in respect of 

expenses expended for the purchase of a personal computer for year of 
assessment 2007.  The maximum deduction of RM3,000 can be claimed in 
the year the computer is purchased even though the amount expended by 
her in the year 2007 is only RM2,500. 

 4.4 In the case of a separate assessment, both the husband and wife are each 
eligible to claim an amount of deduction limited to a maximum of RM3,000 
once in every three years of assessment in respect of expenses expended 
on the purchase of a personal computer. 

  
 Example 4 
  
 Jasmi purchased a personal computer for his own use for RM3,500 on 

15.05.2007.  His wife purchased a personal computer for her own use for 
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RM5,000 on 01.06.2007.  Jasmi and his wife are assessed separately on 
their incomes for the year of assessment 2007.  

 
 Jasmi and his wife each qualify for a maximum deduction of RM3,000 in 

respect of expenses expended for the purchase of their personal 
computers for the year of assessment 2007.  

  
 4.5   Where there is aggregation of income under subsection 45(2), ITA 1967 

the maximum deduction in respect of expenses expended for the purchase 
of a personal computer is limited to RM3,000 once in every three years of 
assessment.  The expenses expended on the purchase of the computer is 
deemed to be expended by the husband or wife in whose name the 
assessment is made, as provided for under subsection 46(3), ITA 1967. 

 
 Example 5 
 
 Aisyah purchased a personal computer for her own use for RM2,500 and 

her husband purchased a laptop for his own use for RM2,500 on 
02.01.2007.  Aisyah elected for her income to be aggregated with that of 
her husband for the year of assessment 2007.  

 
 The sum of RM2,500 is deemed to be expended by her husband under 

subsection 46(3), ITA 1967.  Her husband will qualify for a maximum 
deduction of RM3,000 in respect of expenses expended on both the 
personal computer and the laptop for the year of assessment 2007. 

 
5. Deduction for children -  subsection 48(3), ITA 1967  
 
 5.1 Prior to year of assessment 2006, a resident individual is entitled to claim 

child relief as follows:-   

  (i)  the actual sums expended in respect of an unmarried child over the 
age of eighteen who is receiving full-time instruction in Malaysia at a 
university, college, or other similar educational establishment or is 
serving under articles or indentures with a view to qualifying in a trade 
or profession. The deduction is limited to a maximum of four times the 
normal relief for a child that is, RM4,000 (RM1,000 X 4). 

 
  (ii)  RM1,000 in respect of an unmarried child over the age of eighteen 

who is receiving full-time instruction outside Malaysia at a 
university, college, or other similar educational establishment or is 
serving under articles or indentures with a view to qualifying in a 
trade or profession.  
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 5.2 With effect from year of assessment 2006 a resident individual is entitled 
to claim child relief as follows:-   

  (i)  the deduction of four times the child relief that is RM4,000 is given 
automatically in respect of an unmarried child over the age of 
eighteen who is receiving full-time instruction in Malaysia at a 
university, college, or other similar educational establishment or is 
serving under articles or indentures with a view to qualifying in a trade 
or profession. However, the deduction is not applicable where the 
child undertakes a matriculation or pre-graduate course. 

   
  (ii)  the deduction of four times the child relief that is RM4,000 is also 

extended to an unmarried child over the age of eighteen undertaking 
a course of study outside Malaysia and the study is for an award of 
degree (including a degree at Masters or Doctorate level) or the 
equivalent of a degree. 

 
  The resident individual is only entitled for the above deduction where the 

child pursues study in courses and educational establishments recognised 
by the Government of Malaysia. The courses of study and the educational 
establishments recognised by the Government are available in the website 
of the Public Service Department (www.jpa.gov.my).  

 
5.3 Likewise, a resident individual is entitled for a further deduction of 

RM4,000 in the case of an unmarried disabled child undertaking a course 
of study in or outside Malaysia.  This is in addition to the disabled child 
relief of RM5,000 given as a deduction. 

 
6. This Second Addendum forms part of the Public Ruling No. 2/2005.   
 
 
 
Director General Inland Revenue, 
Inland Revenue Board Malaysia. 


