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e-CIRCULAR TO MEMBERS 

CHARTERED TAX INSTITUTE OF MALAYSIA (225750-T) 

e-CTIM TECH-DT 84/2020                                                                            2 December 2020  

TO ALL MEMBERS 

 

TECHNICAL 
 

Direct Taxation 

LHDNM’S RESPONSE TO CTIM ON INCOME TAX (DEDUCTION FOR 
EMPLOYMENT OF SENIOR CITIZEN, EX-CONVICT, PAROLEE, SUPERVISED 
PERSON AND EX-DRUG DEPENDANT) RULES 2019 [P.U. (A) 164/2019] 
 
Following the Inland Revenue Board of Malaysia’s (“LHDNM”) responses to the Institute’s 
queries on the P.U. (A) 164/2019 (reported in our e-CTIM TECH-DT 45/2020 dated 16 June 
2020), the Institute requested for further clarification on the P.U. (A) 164/2019 from the LHDNM 
on 4 September 2020.  The LHDNM responded to the Institute on 5 November 2020 (in Bahasa 
Malaysia only). 
 
The request for further clarification from CTIM and the response given by LHDNM is 
summarised in the table below for ease of reference: - 
 

P.U. (A) 164/2019 (“the 

Rules”) 

Clarification sought by 

CTIM on 4 September 

2020 

LHDNM’s response on 5 

November 2020 

1. Rule 2 - Application of 

the Rules to an 

employer who has a 

source of income 

consisting of business 

only. 

Request for confirmation of 

CTIM’s understanding that 

the Rules apply to the 

employer so long as that 

employer has a business 

source of income e.g.  an 

employer who has business 

income and interest income 

can also qualify for the 

deduction under the Rules. 

CTIM’s understanding is in 

order.  The employer must have 

a business source of income 

under S.4(a) of the Income Tax 

Act (“ITA”) 1967.  An employer 

with a business source of 

income and other source of 

income is also eligible to make 

the claim under the Rules. 

2. Rule 3(1) - The 

deduction allowed under 

the Rules is in respect of 

the remuneration (of the 

kind allowable under 

S.33 of the ITA 1967) 

payable by an employer 

to his employee (who is 

a Malaysian citizen and 

resident) who is from 

amongst the persons 

stated in Rule 3(1)(a) – 

Request for confirmation of 

CTIM’s understanding that 

the employee referred to in 

Rule 3(1) can be more than 

one employee. 

The employer can claim the 

deduction for more than one 

employee provided each of the 

said employees fulfils all the 

conditions prescribed in this 

P.U. (A). 

http://www.federalgazette.agc.gov.my/outputp/pua_20190611_PUA164_2019.pdf
http://www.ctim.org.my/download.asp?cat=50&file=EGqIrMrsIGDKIHqqpsIFqpDqoJosqJrr.2qs
http://www.ctim.org.my/download.asp?cat=50&file=EGqIrMrsIGDKIHqqpsIFqpDqoJosqJrr.2qs
http://www.ctim.org.my/download.asp?cat=51&file=FoDMopLKpMosKMKrsMGrFJEqIsDrDKsH.2qs
http://www.ctim.org.my/download.asp?cat=51&file=MHJJJpqrMMrKGLIsGpDHHDKnGGIoEMFM.2qs
http://www.ctim.org.my/download.asp?cat=51&file=MHJJJpqrMMrKGLIsGpDHHDKnGGIoEMFM.2qs


e-CIRCULAR TO MEMBERS  
 

CHARTERED TAX INSTITUTE OF MALAYSIA (225750-T) 

e-CTIM TECH-DT 84/2020 2 December 2020 

 

 

 Page 2 of 2  

P.U. (A) 164/2019 (“the 

Rules”) 

Clarification sought by 

CTIM on 4 September 

2020 

LHDNM’s response on 5 

November 2020 

(e), subject to the 

conditions stated in the 

Rules. 

3. Rule 3(2)(d) – The 

deduction allowed under 

Rule 3(1) is subject to 

the condition that the 

employer is not a 

relative of the employee 

as listed under Rule 

3(2)(d)(i) – (v). 

The LHDNM had earlier 

clarified (refer to our e-CTIM 

TECH-DT 45/2020 dated 16 

June 2020) that if the 

employer is a company, any 

remuneration payments 

made to employees who are 

close family members of 

shareholders or directors of 

the said company will not 

qualify for the deduction 

under Rule 3(1).  CTIM 

commented that if it is the 

intention that relatives of 

directors/shareholders of a 

company are to be 

excluded, then the P.U. (A) 

164/2019 should be 

amended to include such 

non-application. 

The LHDNM clarified that for an 

employer that is a company, 

close relatives refer to close 

relatives of the shareholders or 

directors of the said company.  

This is because a company is 

an entity that does not have 

family ties with any person.  As 

such, if the employer is a 

company, remuneration 

payments made to employees 

who are close family members 

of shareholders or directors 

(“empunya atau orang yang 

mengawal selia syarikat”) of the 

said company will not qualify for 

the deduction under Rule 3(1).  

 

For the purpose of this P.U. (A), 

close family members refer to 

relatives as listed under Rule 

3(2)(d)(i) – (v).  The LHDNM is 

of the view that there is no need 

to amend this subsidiary 

legislation.  

 
Members may read the Institute’s request for clarification on 4 September 2020 and the 
LHDNM’s response on 5 November 2020 in full at the Institute’s website – Members Only.  
 
 
 
 
 
Disclaimer 
This document is meant for the members of the Chartered Tax Institute of Malaysia (CTIM) only.  CTIM has taken all reasonable 
care in the preparation and compilation of the information contained in this e-CTIM.  CTIM herein expressly disclaims all and any 
liability or responsibility to any person(s) for any errors or omissions in reliance whether wholly or partially, upon the whole or any 
part of this e-CTIM. 
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