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CHARTERED TAX INSTITUTE OF MALAYSIA (225750-T) 
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TO ALL MEMBERS 

 

TECHNICAL 
 

Direct Taxation    

PUBLIC RULING NO. 3/2019 - BUSINESS EXPENSES IN RESPECT OF DISABLED 
PERSONS 

This Public Ruling (PR) was published on 8 August 2019.   

The contents of the PR are summarized below: 

Para. # All sections quoted below refer to sections of the ITA unless otherwise stated. 

1 Objective 
The objective is to explain the tax treatment of business expenses 
incurred for employing disabled persons, and for providing training to 
disabled persons who are not employees to enable them to seek 
employment. 
 

2 Relevant Provisions of the Law 
The provisions of the ITA that applies are S18 and S34(6)(e). 

The relevant Income Tax Rules are listed in para. 2.3 (and stated 
below). 

 

3 Interpretation 
The meanings of words and phrases used in this PR are given here. 
(The meanings of words underlined below are found in this paragraph.) 

 

4 Introduction 
Disabled persons may be regarded (in general) as persons who are not 
able to perform the work of a normal person due to physical or mental 
difficulties. The deductions dealt with in this PR are part of policy 
measures aimed at helping to provide job opportunities for disabled 
persons in both the private and public sector. 

 

5 Application of the Law 
In ascertaining the adjusted income of a person from a business, 
deductions are allowed for expenses incurred: - 
-    for employing disabled persons as employees; or  
-   to train disabled persons who are not employees in training 

programs aimed at enhancing employment opportunities for them. 

(Refer para. 2 for the relevant law.) 

 

 5.3 The expenses are allowed if the disabled persons are –  
(a)  registered with the Department of Social Welfare (DSW) and are 
      issued with a Disabled Person’s Card (“Kad OKU”) 

http://lampiran2.hasil.gov.my/pdf/pdfam/PR_03_2019.pdf
http://lampiran2.hasil.gov.my/pdf/pdfam/PR_03_2019.pdf
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(b)  able to provide certification from the Social Security Organisation 
(SOCSO) which is based on the decision of the Jemaah Doktor: 

 

6 6.1 Additional deduction for the employment of disabled persons 

The deduction is allowed under the Income Tax (Deductions For the 
Employment of Disabled Persons) Rules 1982 and Income Tax 
(Deductions For the Employment of Disabled Persons) (Amendment) 
Rules 2019. 

 The deductions that are allowed are as follows: 

From YA Deduction from adjusted income allowed for: 

1982 -   remuneration of a kind allowable under S33(1) payable by a 
person to each employee who is physically or mentally 
disabled. 

2019 -  deduction is extended to an employee who is physically or 
mentally disabled due to an accident or critical illness. 

 The deduction is in addition to that allowable under S33(1); 

 The kind of remuneration that is allowed or not allowed are detailed 
in para. 6.1.4 to 6.1.6. 

 The deduction is allowed only if the requirements stated in para. 5.3 
are satisfied.  
(Refer Examples 1 and 2) 

 

 6.2 Double Deduction for training a disabled person who is not an 
employee 

This is allowed under the Income Tax (Deduction For Approved 
Training) Rules 1992 (“1992 Rules”) and Income Tax (Deduction For 
Approved Training) (Amendment) Rules 1995. 

 A double deduction is allowed in ascertaining adjusted income for: 

From YA Deduction  
1992 -  any expenditure incurred* in training a disabled person who is not 

an employee of the company in a training program which is  
(a)   approved by the Minister of Finance (MOF) and conducted in 

Malaysia; or  
(b)   conducted by a training institution which is approved by the 

MOF. 
*  More explanation regarding this term is provided in paras. 6.2.1 to 6.2.3 

 To qualify for approval, the following must be obtained: 
1. A letter of approval for the training program from the relevant 

authority; 
2. A letter from a training institution approved by the MOF certifying 

that the disabled person had participated in the training program. 

    (Refer Example 3) 

 From 1/7/1993, companies that contribute to the Human Resources 
Development Fund do not qualify for the deduction under the 1992 
Rules. 

 

http://www.federalgazette.agc.gov.my/outputp/pua_20190724_PUA204_2019.pdf
http://www.federalgazette.agc.gov.my/outputp/pua_20190724_PUA204_2019.pdf
http://www.federalgazette.agc.gov.my/outputp/pua_20190724_PUA204_2019.pdf
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 6.3 Single deduction 

 This is allowed under S34(6)(e). The deduction is for the following: 

From YA Deduction from adjusted allowed for: 
1992 -   capital expenditure incurred by the employer on the purchase 

of any equipment necessary to assist disabled persons 
employed by him. 

2008 - capital expenditure extended to include expenditure on 
alteration and renovation of a business premise to enhance 
the convenience and comfort of disabled persons. 

 To qualify for deduction the following must be submitted as 
evidence: 
1. “Kad OKU” to show that the disabled persons are registered with 

the DSW; 
2. Original receipt for the equipment purchased; 
3. Supporting documents for expenses on the alteration and 

renovation of the business premises. 

 Expenses which are eligible for above deduction are not allowed to 
be deducted under S33, and not entitled to capital allowance under 
Schedule 3. 

(Refer Examples 4 and 5). 

 

7 Claim Procedure 
The claim should be made in the Income Tax Return Form. All 
supporting documents should be kept for verification in the event of a 
tax audit. 

 

10 Disclaimer 
The examples in this PR are for illustration purposes only and are not 
exhaustive. 

 

 
Members may read the PR in full at the websites of the Institute and the LHDNM. 
 

You may write to the Institute at technical@ctim.org.my or secretariat@ctim.org.my in respect of 

any suggestions, concern or comments you may have on the above PR so that we may raise them 

to the LHDNM. 
 
 
 
 
 
 
 
Disclaimer  
 
This document is meant for the members of the Chartered Tax Institute of Malaysia (CTIM) only.  CTIM has taken all reasonable care in 
the preparation and compilation of the information contained in this e-CTIM. CTIM herein expressly disclaims all and any liability or 
responsibility to any person(s) for any errors or omissions in reliance whether wholly or partially, upon the whole or any part of this e-
CTIM.  
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