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INCOME TAX (RESTRICTION ON DEDUCTIBILITY OF INTEREST) RULES 2019 -
P.U.(A) 175/2019

The above Rules were gazetted on 28 June 2019 and came into operation on 1 July 2019. The
Rules are summarized below: -

Rule Summary

2 Application and non-application
The Rules shall apply —

(a) to a person who has been granted any financial assistance in a controlled
transaction and the total amount of any interest expense for all such financial
assistance exceeds RM500,000 in the basis period for a year of assessment
(YA); and

(b) in respect of the basis period beginning on or after 1 July 2019 and subsequent
basis periods.

Where the Director General directs that the basis period for a YA shall consist of a
period/periods as specified in the direction, the total amount of interest expense for
such financial assistance for the period(s) shall be deemed to accrue evenly over
that period(s).

The Rules shall not apply to an individual, entity or person listed in Rule 2(3).

3 Interpretation

“financial assistance”, “interest expense” and “controlled transaction” have the
meanings assigned to them under S.140C of the Income Tax Act 1967 (Act).

“tax-EBITDA” means an amount ascertained under Rule 5.

4 Maximum amount of interest

The maximum amount of interest referred to in S.140C* of the Act shall be an
amount equal to 20% of the amount of tax-EBITDA of that person from each of his
sources consisting of a business for the basis period for a YA.

*S.140C(2) states “In ascertaining the adjusted income of a person from each of his
sources consisting of a business for the basis period for a YA, no deduction from the gross
income from that source for that period shall be allowed in respect of any interest expense
in connection with or on any financial assistance in a controlled transaction granted directly
or indirectly to that person which is excess of the maximum amount of interest as
determined under any rules made under this Act.”

5 Ascertainment of tax-EBITDA

Rule 5 sets out the formula to ascertain the amount of tax-EBITDA and provides
the meaning of “qualifying deduction” as used in the formula.
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6 Carry forward of interest expense

Subiject to the condition in Rule 6(2), where a company has interest expense which
is in excess of the maximum amount of interest as ascertained under Rule 4 for a
basis period for a YA, the amount of that excess shall be allowed to be carried
forward and deducted against the adjusted income of the company for subsequent
YAs subject to the maximum amount of interest ascertained under Rule 4 for the
relevant year notwithstanding that the company has no interest expense for any
subsequent YA, until the whole amount of that excess has been fully utilized.

Members may read the Rules in full at the official website of the Attorney-General’'s Chambers.

You may write to the Institute at technical@ctim.org.my or secretariat@ctim.org.my in respect of
any suggestions, concern or comments you may have on the above Rules.

Disclaimer

This document is meant for the members of the Chartered Tax Institute of Malaysia (CTIM) only. CTIM has taken all reasonable care in
the preparation and compilation of the information contained in this e-CTIM. CTIM herein expressly disclaims all and any liability or
responsibility to any person(s) for any errors or omissions in reliance whether wholly or partially, upon the whole or any part of this e-
CTIM.
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