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e-CIRCULAR TO MEMBERS 

CHARTERED TAX INSTITUTE OF MALAYSIA (225750-T) 

e-CTIM TECH-DT 60/2017          21 August 2017  

TO ALL MEMBERS 

 
TECHNICAL 
 

Direct Taxation 

PUBLIC RULING 3/ 2017 – INCOME TAX TREATMENT OF GOODS AND SERVICES 
TAX, PART III – EMPLOYEE BENEFITS: GST BORNE BY AN EMPLOYER 
 
This Public Ruling (PR) is dated 17 July 2017.  (Please refer to our e-CTIM TECH-DT 51/2017 
dated 28 July 2017.) 

Objective (para. 1) 

The objective is to explain the income tax treatment of GST, i.e. output tax accounted for and 
borne by the employer on goods or services given free as benefits to employees. The relevant 
provisions of the law are those found in the Income Tax Act 1967 (ITA) and the Goods and 
Services Tax Act 2014 (GSTA). (Para. 2 of PR.) 

The following is a summary of the contents of the PR: 

Paragraph #  & 
Heading 

Summary 

(Sections cited refer to sections of the ITA, unless otherwise stated.) 

3 - Interpretation Provides the meanings of words used in this PR. (These words are 
underlined below.) 

4 – Employee 
Benefits (EB)  

Benefits provided by an employer  to an employee include the following: 
(a) Goods or services (G/S) given or provided free of charge; 
(b) Any rights, privilege, service or facility provided free of charge; 
(c) G/S provided by an employer or another person on behalf of the 

employer; and 
(d) G/S acquired by an employer and given to an employee as employment 

benefits. The G/S acquired are considered as used for the purposes of 
the business. 

5 – Accounting  
for Output Tax 
on Employee 
Benefits  

 Any EB provided by an employer who is registered or liable to be 
registered under the GSTA is regarded as a taxable supply. In general a 
GST registered employer is required to account for output tax on G/S 
given as EB. 

 An employer has to account for output tax on the provision of goods to 
an employee (whether given to him or allowed for his temporary private 
use) even if no consideration is charged (free of charge). Such goods, 
given as gifts or for temporary private use by employees, are regarded 
as a deemed supply under the GSTA. 

 However, no output tax need to be accounted for on certain goods given 
free to employees. These are listed in para. 5.1(a) to (g) of this PR. 
(Please refer.) 

 Services provided free to employees are not regarded as a supply and 
employers need not account for output tax, except where services are 
provided for the benefit of sole proprietors, partners, directors of a 
company or persons connected to the taxable person (employer). For 
such, output tax must be accounted for based on the open market value 
of the services provided. 

6 – Income Tax 
Provisions 

 S13(1A) (effective from YA 2015) provides that employment income 
under S13(1) (benefits in kind, perquisites or  value of living 

http://www.ctim.org.my/download.asp?cat=14&file=IJGsIopDqFMsLLoHFJMrMrnGGLFFGJKH.2qs
http://www.ctim.org.my/download.asp?cat=14&file=IJGsIopDqFMsLLoHFJMrMrnGGLFFGJKH.2qs
http://ctim.org.my/download.asp?cat=50&file=KDpDKsDrpoHLDJnpEpEqqnEnoEIIsMqo.2qs
http://www.ctim.org.my/download.asp?cat=14&file=IJGsIopDqFMsLLoHFJMrMrnGGLFFGJKH.2qs
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Related to the 
Goods and 
Services Tax 
on Employee 
Benefits  

accommodation) will include any output tax under the GSTA which is 
borne by the employer. 

 S39(1)(p) states that GST paid or to be paid as output tax borne by a 
person who is registered or liable to be registered under the GSTA is not 
deductible. 

7 – Tax 
Treatment 

Where an employer provides goods or services free of charge to his 
employees as an EB, and output tax has to be accounted for, the amount of 
output tax borne by the employer must be reported in the employee’s 
statement of remuneration (Form EA). This amount forms part of the 
employment income [under S13(1)] of the employee by virtue of S13(1A). 
However, it is taxable income only if the respective benefit in kind, perquisite 
or living accommodation, to which the output tax is attributed, is taxable.  

(Please also refer to PR No. 3/2005 and its Addendum, PR No. 2/2013, and 
PR No. 3/2013) 

The following are examples found in the PR wherein the treatment under 
both the GSTA and ITA are explained. (Please refer to the PR for full details 
of the treatment under the GSTA and ITA.) 

Example # Case illustrated Benefit to be reported in the EA Form* 

 1 GST-registered person (GRP) 
provides own products (zero-rated 
supplies) as gifts 

-  market value of benefit (sugar) 
given (reported in Pt. F as exempt 
benefit – up to RM1,000 only). Not 
required to be declared in Pt. B(1)(c) 
of Form EA. 

 2 GRP provides own products 
(standard rated supply) as gifts 

-  market value of gift (electrical 
product) given ( reported as 
perquisite) 

 3 GRP provides own products 
(standard rated supply) worth more 
than RM500 in a year as gifts 

-  market value of gift (home theatre 
system) given including output tax 
(reported as perquisite) 

(Output tax borne by employer on 
each “gift” given is not deductible 
under S39(1)(p).) 

 4 GRP provides own product 
(exempt  supplies) as gifts 

-  market value of benefit (apartment) 
given (reported as perquisite) 

(Employee eligible for exemption of up 
to RM2,000 under para. 25C of Sch. 
6. This amount is to be declared in Pt. 
F of Form EA, the balance is to be 
declared as taxable income.) 

 5 GRP acquires goods from a non-
GRP and gives them as gifts 

-   market value of gift (watch) given 
as excellent performance award 
(reported in Pt. F as exempt benefit  
under para. 25C of Sch. 6 (up to 
RM2,000 only). Not required to be 
declared in Pt. B(1)(c) of Form EA. 

 6 GRP provides free services to 
connected person (managing 
director of company) 

-   value of free services received 
(together with the output tax borne 
by the company) by the managing 
director 

(Output tax borne by the company is 

http://www.ctim.org.my/download.asp?cat=14&file=DEIHH_Yv8v0t%20Npp1zz1qn6v10%20Or0rsv6%20c418vqrq%20s14%206ur%20Rz2y1Brr%20oB%206ur%20Rz2y1Br4%20-%20ce%20DG-FDDI%20(EEDLDI).2qs
http://www.ctim.org.my/download.asp?cat=14&file=DEIHI_Yv8v0t%20Npp1zz1qn6v10%20Or0rsv6%20c418vqrq%20s14%206ur%20Rz2y1Brr%20oB%206ur%20Rz2y1Br4%20-%20ce%20DG-FDDI%20(Nqqr0q7z)%20(DIDFDM).2qs
http://www.ctim.org.my/download.asp?cat=14&file=DEMMK_cr437v5v6r5%20S41z%20Rz2y1Bzr06%20-%20ceF_FDEG%20(EMDGEG).2qs
http://www.ctim.org.my/download.asp?cat=14&file=DEMML_Or0rsv65%20V0%20Xv0q%20-%20ceG_FDEG%20(EMDGEG).2qs
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not deductible under S39(1)(p)) 

 7 Unfurnished living accommodation 
provided to an employee (which 
relates to exempt supply under the 
GST (Exempt Supply) Order 2014) 
by GRP 

-  value of living accommodation 
(benefit) 

(Under S13(1)(c), this is the value of 
the unfurnished accommodation.) 

 * Please refer to the PR for full details of treatment under the GSTA and the ITA. 

 
Members may read the PR in full at the websites of the Institute and the LHDNM. 
 
 
You may write to the Institute at technical@ctim.org.my or secretariat@ctim.org.my in respect of 
any suggestions, concern or comments you may have on the PR No. 3/2017 so that we may raise 
them to the LHDNM. 
 
 
 
 
 
Disclaimer  
 

This document is meant for the members of the Chartered Tax Institute of Malaysia (CTIM) only.  CTIM has taken all 
reasonable care in the preparation and compilation of the information contained in this E-CTIM. CTIM herein expressly 
disclaims all and any liability or responsibility to any person(s) for any errors or omissions in reliance whether wholly or 
partially, upon the whole or any part of this E-CTIM.  
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