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CHARTERED TAX INSTITUTE OF MALAYSIA (225750-T) 

e-CTIM TECH-DT 59/2017     16 August 2017  

TO ALL MEMBERS 

 

TECHNICAL 
 

Direct Taxation 

PUBLIC RULING NO. 12/2016 – TAXATION OF INCOME FROM EMPLOYMENT ON 
BOARD A SHIP 

This Public Ruling (PR) was issued on 9 December 2016 and was reported in our e-CTIM 
TECH-DT 109/2016 dated 14 December 2016. Its objective is to explain the tax treatment of 
income of an individual derived from an employment exercised on board a ship. 

The contents of this PR are summarized below. 

Para-
graph # 

 
Summary 

1 & 2 The objective of the PR and the relevant provisions of the law are stated in 
paragraphs 1 and 2 respectively. 

3 Provides definitions of terms used in the PR.  
(The meanings of words underlined in this table are provided in para.3.) 
Among the words defined are: 

Seafarer 
or 
seaman 

any person who is employed or engaged on board a ship, except 
persons not directly employed for the normal manning of the ship 
within the deck, engine or catering department. 

voyage the whole time and the whole distance between the ship’s port or 
place of departure and its final port or place of arrival. 

vessel includes any ship or boat or any other description of vessel used in 
navigation. 

4 Introduction (para. 4.1) 

 For the purpose of this PR, a ship is sea-going ship that sails on 
international waters. It is engaged in international voyage for the 
transportation of passengers and cargo. 

 Certain types of vessels (such as a ferry, barge or lighter, tug-boat, supply 
vessel etc.) are excluded from the definition of “ship”. These are listed in 
items (i) to (xiii) in para. 4.1 

 Seafarer (para. 4.2) 

To be a “seafarer” one has to undergo courses and training at a maritime 
academy, at the completion of which he/she is awarded a certificate indicating 
his/her qualification, as well as a seafarer card (identifying him/her as a 
seafarer) that enables that person to apply for employment on board a vessel. 
The seafarer’s employment is mainly exercised on the high seas. However, for 
the purpose of this PR, a “seafarer” does not include certain persons, (who 
may be working aboard a vessel) which are listed in items (i) to (viii) of para. 
4.2. Those listed include a pilot, a superintendent, surveyor, auditor or 
inspector; a repair and maintenance technician. 

  Example 

http://www.ctim.org.my/download.asp?cat=14&file=JELGGFpsEGFGqsIGnFsKKJsrJLIDKIJJ.2qs
http://www.ctim.org.my/download.asp?cat=14&file=JELGGFpsEGFGqsIGnFsKKJsrJLIDKIJJ.2qs
http://ctim.org.my/download.asp?cat=50&file=EoEnHoGqoGFnEFEHIrsEFnspMKpLKMsK.2qs
http://ctim.org.my/download.asp?cat=50&file=EoEnHoGqoGFnEFEHIrsEFnspMKpLKMsK.2qs
http://www.ctim.org.my/download.asp?cat=14&file=JELGGFpsEGFGqsIGnFsKKJsrJLIDKIJJ.2qs
http://www.ctim.org.my/download.asp?cat=14&file=JELGGFpsEGFGqsIGnFsKKJsrJLIDKIJJ.2qs
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5 & 6 Derivation of income and tax treatment # in PR 

5.1 Under international taxation law, a seafarer’s income from 
employment may be taxed in the country in which the place of 
effective management of the ship operator is situated. Under 
S13(2)(e) of the ITA, income from an employment is deemed to be 
derived from Malaysia –  
(a) for any period during which the employment is exercised on 

board a ship that is used in a business; and  
(b) the business is operated by a person who is resident in Malaysia 

for the basis year (BY) for a year of assessment (YA) and within 
that BY, that period or part of that period falls. 

(Appendix I shows in diagrammatic form, the application of this 
deeming provision.) 

1 and 2 

5.2 The income of a seafarer from an employment exercised on board a 
ship operated by a person who is not resident in Malaysia is deemed 
to be not derived from Malaysia, and therefore not taxed in Malaysia. 

3 and 4 

6.1 Under para. 34 of Schedule 6 of the ITA, income of an individual 
derived from an employment exercised on board a ship is exempt 
from tax, subject to the following conditions: 
(a) the employment is exercised on board a ship used in a business; 
(b) the business is operated by a person who is resident in Malaysia; 
(c) the operator of the business is the registered owner of a ship 

under the Merchant Shipping Ordinance 1952 (MSO). 

5 and 6 

6.2 A seafarer may derive income from an employment which is not 
solely exercised on board a ship. For example, besides working on 
board a ship, he is required to work onshore, or on offshore oil rigs or 
other vessels. Examples 7 and 8 illustrate the computation of the 
amount of income which is subject to tax and the amount which is 
eligible for exemption when the employment is not solely exercised on 
board a ship. 

7 and 8 

6.3 If an employment is exercised on board a ship which is operated by a 
person who is resident in Malaysia but is not the registered owner of a 
ship under the MSO, the exemption under para. 34 of Schedule 6 
does not apply to that employment income.  

(Appendix II shows (diagrammatically) how to determine whether a 
seafarer is eligible for exemption on his income.) 

9 

7 Double Taxation Agreements (DTA) 

In general, in the treaties signed between Malaysia and its treaty partners, 
income in respect of an employment exercised on board a ship operating in 
international waters is treated as taxable in the State of the ship operator. 
However, the relevant DTA must be referred to for certainty. 

8 Documents required for verification 

Documents that are required to be submitted by a seafarer as evidence that 
his income is eligible for exemption are listed in items (a) to (e) in para. 8. They 
include the seafarer card, the seaman’s book, the employment contract or 
letter of appointment, and the registration certificate of the ship or a ship under 
the MSO. 

9 Responsibility of employer and seafarer 

Where the income of a seafarer does not qualify for exemption, his employer 

http://www.ctim.org.my/download.asp?cat=14&file=JELGGFpsEGFGqsIGnFsKKJsrJLIDKIJJ.2qs
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must make deductions of tax from his remuneration in compliance with the 
Monthly Tax Deduction schedule. 

The seafarer is required to submit his income tax return to the LHDNM. Any 
income which is not eligible for exemption is taxed in accordance with the 
residence status of the taxpayer for the relevant BY. 

Appendix  Title 

I Deeming Provisions Of Employment Income 

II Determining Exemption Of Income Of A Seafarer 

 

Members may read the PR in full at the websites of the Institute and the LHDNM. 

 

You may write to the Institute at technical@ctim.org.my  or secretariat@ctim.org.my  in 
respect of any suggestions, concern or comments you may have on the PR so that we may 
raise them to the LHDNM. 

 
Disclaimer  
 
This document is meant for the members of the Chartered Tax Institute of Malaysia (CTIM) only.  CTIM has taken all reasonable 
care in the preparation and compilation of the information contained in this E-CTIM. CTIM herein expressly disclaims all and any 
liability or responsibility to any person(s) for any errors or omissions in reliance whether wholly or partially, upon the whole or any 
part of this E-CTIM.  
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