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NO. BACKGROUND ISSUES / PROBLEMS PROPOSED RECOMMENDATION / SOLUTIONS 

1 Waiver of Debt 
Many companies in group usually will 
have non-trade balance owing to/from 
each other.  Usually this happens is 
because one of the company is not doing 
well, making losses therefore the other 
companies in the group will have to 
pump in money as advances to help 
them with operating cash flow instead 
of borrowings from bank.  Finally, the 
loss making company will close down 
because really cannot sustain the 
business.  So the lender will write off the 
non-trade debts (not deductible) and 
the recipient will treat as waiver of non-
trade debts (income).    
 

We wish to seek confirmation on the 
interpretation of Section 30(4) of the ITA, 
1967 which can be interpreted either way:- 
 
1. Section 30(4) is only applicable when the 

debt is waived directly by supplier – for 
eg. supplier of asset, supplier of 
purchases / stocks, landlord because a 
deduction of rental expense, purchases 
etc would have been deductible under 
Section 33(1) previously and capital 
allowances claimed on the asset 
previously.  This means that the non-
trade amount as mentioned is not taxable 
because such advances do not fall under 
these categories. 

 
2. Section 30(4) applies to non-trade 

advances and loans which were used 
indirectly to finance purchases / stock, 
assets and other operating expenses 
because the Company will use these 
advances to pay off suppliers, landlord 
etc.  This means that the Company needs 
to trace back exactly how these advances 
are utilized to prove that it is not used to 
finance operating expenses and assets 
which in practice are nearly impossible.    

 

Strictly reading the Act – it mentioned “debt in respect of such 
outgoing, expense, sum, rent or expenditure ….”.  Therefore, 
the debt should only refer to direct debt from suppliers as 
mentioned in #1. 
 
If the stand in #2 is adopted by LHDN – it would have meant 
that almost all non-trade advances waiver is taxable.  Very 
seldom a loss making company will borrow money in order to 
loan to directors or put in fixed deposits or buy investments. 
 
We wish to seek clarity on the interpretation of Section 30(4) 
because usually such waiver of non-trade debts are substantial 
and it is important to ensure that tax agents adopts the correct 
tax treatment.  
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2 Tax Treatment for Employees 
Pertaining to Petrol Claims Based on 
Receipts from Petrol Station 
Many companies’ directors and 
employees claim petrol from the 
Company based on actual petrol 
receipts from petrol station.  However, 
the above Income Tax (Exemption) 
Order 2009 Para 3(b) only states petrol 
allowances and petrol card is exempted 
whereas Para 9.2.12 of Public Rulings 3-
2013 mentioned that petrol bills paid by 
employer is a BIK received by employee.  
Normally such claims based on whole 
petrol bill will also include personal use 
unless it is for specific business trips – 
such as to Kuala Lumpur.   
 

We wish to confirm whether such petrol 
claims based on actual receipts (without 
specific business trips) from petrol station 
should be:- 
 
(a)    Stated in Form EA (taxable) for 

employees with control over the 
company and stated in Form EA Part G 
(tax exempt) for normal employees; 
OR 

(b)   No need to state in Form EA because 
this is considered as business travelling 
reimbursement.   

 
We also wish to confirm if such petrol 
claims based on actual receipts falls under 
the exemption in Income Tax (Exemption) 
Order 2009. 

Petrol claims based on receipts without any records of business 
travelling should be considered as perquisite based on the 
definition provided in Paragraph 4.7 of the Public Rulings 3-
2013 and needs to be reported in Form EA.  However, if the 
petrol receipts claims are supported by business travelling 
claim form indicating specific business trips such as to Kuala 
Lumpur for meeting with customer (with purpose of trip, date, 
toll etc), such claims should be considered as business 
travelling claims akin to mileage and is not required to be 
reported in Form EA. 
 
Such petrol claims will not enjoy tax exemption if strictly 
relying on the Income Tax (Exemption) Order 2009.  However, 
we can rely on Paragraph 9.2.12 (a) of Public Rulings 3-2013 
which mentioned that petrol benefits also includes petrol bills 
paid by employer.  Paragraph 9.2.12 (c) further explains that 
such petrol benefit is tax exempted for employees without any 
control over employer. 
 

3 Control of Employee Over Company 
Income Tax (Exemption) Order 2009 
Paragraph 3 (a) mentioned that tax 
exemption is not applicable to an 
employee who has control over the 
Company.   
 

We wish to confirm whether “control” as 
referred in the Exemption Order only looks 
at direct shareholdings of the employee or 
includes family relationship as defined 
under Section 139 (7)(a) of the ITA, 1967? 
 
For example – Company A is owned 20% by 
Mother, 20% by Child 1, 20% by Child 2 and 
40% by Child 3.  Father is a director without 
any shareholdings.  Is the travelling 
allowances received by Father tax exempt 
under the Gazette Order? 
 

The Income Tax (Exemption) Order 2009 only mentions 
control by the employee without mentioning control together 
with associates as defined under Section 139.  Therefore, it 
should be strictly interpreted that taxpayers should only look at 
direct shareholding or power of the employee himself.   
 
In the stated example, the travelling allowances received by 
Father falls under the tax exemption as stated in the Income 
Tax (Exemption) Order 2009. 
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4 SME Definition 
Paragraph 2B of Schedule 1 provides the 
definition of SME as a company with 
share capital not more than RM2.5 
million AND not more than 50% of its 
shares are owned by a company with 
share capital more than RM2.5 million. 
 

We wish to confirm whether LHDN agrees 
with the strict interpretation of the Act that 
Company A falls under the definition of 
SME in this situation:  The shares of 
Company A (share capital below RM2.5 
million) is held by the following 
shareholders:- 
 
50% - Company B (share capital = RM3 
million) 
50% - Company C (share capital = RM4 
million) 
 
Both Company B and Company C are not 
related at all. 
 

Paragraph 2B of Schedule 1 only mentions MORE than 50%.  In 
the given example, Company A is not MORE than 50% owned 
by any single company with share capital more than RM2.5 
million.  Therefore, Company A is a SME notwithstanding that 
it is fully owned by 2 companies with share capital more than 
RM2.5 million. 

5 Shareholder’s Continuity Test for 
Dormant Company 
Referring to Paragraph 2.2 of the 
Guideline from MOF, the definition of 
dormant company is “tidak 
mempunyai sebarang transaksi akaun 
yang signifikan dalam satu tahun 
kewangan sebelum berlakunya 
perubahan sebahagian besar (iaitu 50% 
atau lebih) dalam pemegangan 
ekuitinya.  Ini bermakna tidak ada 
daftar masuk dalam akaun syarikat 
selain daripada perbelanjaan minimum 
untuk memenuhi keperluan 
perundangan yang telah ditetapkan.” 

We wish to confirm whether a Company in 
the scenario below falls within the definition 
of a dormant company as mentioned in 
Paragraph 2.2 of the Guideline from MOF. 
 
For example – Company A has still has 
active business in YA 2015 (January to 
December 2015) and its P&L showed 
significant transactions in YA 2015 because 
the business only ceased in August 2015.  
The Company fully changed its shareholders 
in YA 2016 (eg. March 2016) when it is 
dormant; and the new shareholders started 
a new business in June 2016.  Will its 
unabsorbed business losses and capital 
allowances be disregarded? 
 

The Guideline mentioned that a dormant company is defined as 
a company without ANY significant transactions in its accounts 
in the financial year immediately preceding the year which 
there is a significant change in shareholders.   
 
In the given example, change in shareholders happened in FYE 
2016 and the previous financial year FYE 2015 still showed 
significant transactions.  Once new business is injected into the 
company by new shareholders, FYE 2016 accounts will also 
show significant transactions.  Therefore, Company A does not 
fall within the definition of a dormant company as mentioned 
in Paragraph 2.2 of the Guideline from MOF and the 
unabsorbed business losses and capital allowances from YA 
2015 can be carried forward to YA 2016. 

6 Clarity on pre-commencement expenses   
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