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e-CIRCULAR TO MEMBERS 

CHARTERED TAX INSTITUTE OF MALAYSIA (225750-T) 

e-CTIM TECH-DT 88/2016    18 October 2016  

TO ALL MEMBERS 

 

TECHNICAL 
 

Direct Taxation 

PUBLIC RULING NO. 5/2016 – TAX INCENTIVES FOR EMPLOYERS WHO PROVIDE  
CHILD CARE CENTRES  

The above Public Ruling (PR) was issued on 22 August 2016 and reported in our e-CTIM TECH-
DT 75/2016 dated 23 August 2016.  The PR explains the tax treatment relating to incentives 
granted to employers who provide child care centre facilities for the benefit of employees. 

Definitions 

Paragraph 3 provides definitions of terms used in the PR.  

Among these is “qualifying building expenditure” (QBE) which means capital expenditure incurred 
on the purchase or construction of a building which is used as an industrial building for the purpose 
of his business. 

The terms “employer”, “employee” and “employment” are also defined. 

Incentives for employers who provide child care centre facilities for employees 

The contents of the PR are summarized below: 

Para No. 
in Ruling 

Subject Matter & Summary 

4  Meaning of child care centre (CCC)  

 A CCC is where 4 or more children under the age of 4 years from more than 
one household are cared for a fee.   

 It must be registered with the Department of Social Welfare (DSW) and is 
subject to the Child Care Centre Act 1984 (Act 308) under the Ministry of 
Women, Family and Community Development. 

5.1 Deductions for employers who provide benefits relating to child care  

 S 34(6)(i) of the ITA* provides for a deduction to be allowed for expenses 
incurred by an employer for the provision and maintenance of a CCC for the 
benefit of employees, in computing the adjusted income from the employer’s 
business. The deduction is available even though the CCC is provided outside 
the business premises, but capital expenditure on land, premises, buildings, 
structures or works of a permanent nature or on alterations, additions and 
extensions does not qualify for deduction. 

*      Income Tax Act 1967. All sections quoted hereafter refer to sections of 
the ITA unless otherwise stated. 

 Child care allowances paid by an employer to his employees who have 
children are allowed to be deducted in computing adjusted income under 
S33(1).  Such allowances are assessable income of the employees under  
S13(1)(a), but an exemption of up to RM2,400 a year is granted to the 
employee/recipient. 
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6.1 – 6.5 Enhanced incentives (effective from  YA 2013) 

 W.e.f YA 2013, an additional deduction for the expenses stated below is 
granted to employers who are resident in Malaysia, who provide their own 
CCC  for the benefit of their employees: 

(a) Expenses incurred for the provision and maintenance of CCC; and 

(b) Expenses on child care allowances paid to employees. 

The total amount of deduction allowed is in addition to the deductions allowed 
under S34(6)(i) and S33(1). 

 Only CCC registered with the DSW under the Child Care Centre Act 1984 are 
eligible for above incentive. 

 For examples of tax computations of adjusted income, refer to the following 
examples in the PR; 

(a) Example 1 (further deduction for expenditure on provision and         
maintenance of CCC); 

(b) Example 2 (further deduction for  child care allowance); 

(c)    Example 3 (CCC operated by a third party) 

 If there is an overlapping period, (a period in the basis period that falls within 2 
YAs) the overlapping period is deemed to fall into the first basis period only. 
(Example 4) 

 If the amount of deduction claimed exceeds an amount which, in the opinion 
of the DGIR, would reasonably be expected to be incurred in the ordinary 
course of business, the excess amount will be disallowed. (Example 5) 

7 Industrial building allowances (IBA) 

 Under S42A(2) and paragraph 16B of Sch. 3 of the ITA, an employer who 
builds or purchases a building and uses it as a CCC for the children of his 
employees, may claim IBA on the building. 

 The rate is 10% of capital expenditure (excluding cost of land) for the YA in 
the basis period in which the building commenced to be used as a CCC, and 
for each of the 9 subsequent YAs. (Example 6) 

 

Members may view the PR at the Institute website and the LHDNM website. 

You may write to the Institute at technical@ctim.org.my or secretariat@ctim.org.my in respect of 
any suggestions, concern or comments you may have on the PR so that we may raise them to the 
LHDNM. 

 
Disclaimer  
 
This document is meant for the members of the Chartered Tax Institute of Malaysia (CTIM) only.  CTIM has taken all reasonable care in 
the preparation and compilation of the information contained in this E-CTIM. CTIM herein expressly disclaims all and any liability or 
responsibility to any person(s) for any errors or omissions in reliance whether wholly or partially, upon the whole or any part of this E-
CTIM.  
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