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e-CIRCULAR TO MEMBERS 

CHARTERED TAX INSTITUTE OF MALAYSIA (225750-T) 

e-CTIM TECH-DT 78/2014  19 November 2014  

TO ALL MEMBERS 

 

TECHNICAL 
 

Direct Taxation 

PUBLIC RULING NO. 7/2014 – TAXATION OF UNIT TRUSTS 

The above Public Ruling (PR) was published by the Inland Revenue Board (IRB) on 4 November 
2014. It replaces PR No. 6/2013 published on 23 May 2013. 
 
Objective 

The objective of the PR is to explain the taxation of unit trust funds and property trust other than a 
real estate investment trust or property trust fund (REIT / PTF) regulated by the Securities 
Commission (SC). 
 
Important Definitions 

The terms ‘Individual’ and ‘Person’ are defined as follows: 

Term Meaning 

Individual A natural person 

Person Includes a company, a body of persons, a limited liability partnership and 
a corporation sole. 

Other terms defined in Para 3 of the PR are “Director General” and “Securities Commission”. 
 
Taxation of Unit Trusts 

The following table summarises points in the PR relating to the taxation of unit trusts: 

Para Heading 
& No. in PR 

 

Summary 

Basis of 
Assessment 

Para 4 

The basis period will be either the financial accounting period (for a period 
of 12 months not ending on 31 Dec.) or the basis year for the year of 
assessment (YA).  (all subsections of S.21A except S.21A(5) of the ITA) 

Refer to Example 1 in the PR for an example of the basis periods for the 
years of assessment of a unit trust. 

Residence 
status  

Para 5 

A unit trust is a trust body. Pursuant to S.61(3) of the ITA, the unit trust is 
resident in Malaysia for the basis period for a YA if any trustee member of 
the trust body is resident in Malaysia for that basis period. 

Deductibility 
of expenses 

Para 6 

Deductible expenses – S.33(1) of the ITA is applicable (expenses wholly 
and exclusively incurred in the production of gross income are allowable 
against each source of the fund) in determining deductibility of an 
expense. Examples of deductible expenses are given in Para 6.1(a) and 
(b). 

Non-deductible expenses – Examples are listed in Para 6.2 (a) to (e). E.g. 
manager’s remuneration, secretarial, audit and accounting fees, 
telephone charges, postage etc. are not deductible, being not wholly and 
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exclusively incurred in the production of investment income. 

Special deduction – Under S.63B of the ITA, a special deduction for 
“permitted expenses” is allowed in ascertaining the total income of a unit 
trust. The amount is computed using the formula: 

A     X B 

 4C 

Where:  -   A is the total permitted expenses; 

- B is the gross income consisting of dividend and interest and 
rent chargeable to tax for that basis period; 

- C is the aggregate gross income consisting of dividend and 
interest (whether such income is exempt or not), and rent 
and gains made from the realisation of investments (whether 
chargeable to tax or not) for that basis period. 

The amount of deduction allowed is subject to a minimum of 10% of total 
permitted expenses incurred in the basis period. It is deducted from 
aggregate income and any unabsorbed portion is not allowed to be 
carried forward to a subsequent YA. 

Prior to YA 2014, the amount of deduction allowed is computed using the 
same formula (above) except that C is the aggregate gross income 
consisting of dividend (whether exempt or not), interest, rent and gains 
made from the realisation of investments (whether chargeable to tax or 
not) for that basis period. 

Taxation of 
Unit Trusts 

Para 7 

Taxation of a unit trust is governed principally by S.61 and S.63B of the 
ITA. The applicable tax rate is specified in para 2, Part I of Sch.1 of the 
ITA. 

Examples of computation of a unit trust’s chargeable income and tax 
payable are found in Examples 2 to 4 in the PR. 

Taxation of 
Property 
Trusts other 
than REIT / 
PTF 

Para 8 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Property Trusts that invest primarily in income generating real estate but 
do not qualify as REIT / PTF under the SC guidelines will continue to have 
their rental income taxed under S.4(d) of the ITA. 

No capital allowance (CA) under Sch.3 of the ITA is allowed to be claimed 
as rental income from the letting of real properties (the rental source) is 
treated as income under S.4(d) of the ITA, but a special deduction for 
qualifying capital expenditure (QCE) under S.63A of the ITA is allowed 
against adjusted income from the rental source (in addition to the special 
deduction under S.63B of the ITA). 

QCE means capital expenditure incurred for the provision of plant or 
machinery used for the purposes of deriving rent from the rental source. 
(Refer to paras 8.3 and 8.4 for details of types of expenditure included 
and conditions that must be met to qualify for the special deduction.) 

The special deduction is in the form of an allowance equal to 10% of the 
QCE which is deducted against adjusted income in arriving at statutory 
income from the rental source.  It is not a CA in the normal sense and any 
unabsorbed portion is not allowed to be carried forward to a subsequent 
YA. There is no balancing charge or balancing allowance. 
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Where at the end of the basis period for any YA the residual expenditure 
in relation to an asset in respect of which QCE has been incurred is zero, 
or the asset is no longer owned or in use by the unit trust, no allowance 
shall be made to the unit trust for that YA and subsequent YAs. 

The special deduction is not applicable to REIT / PTF. 

S.63D of the ITA states that rental income of unit trusts (other than REIT / 
PTF) shall not be treated as business income. 

Refer to Example 5 in the PR for an example of computation of a property 
trust’s (other than REIT / PTF) chargeable income and tax payable. 

 
Members can refer to the PR at the websites of the Institute and the IRB. 
 
You may write to the Institute at technical@ctim.org.my or secretariat@ctim.org.my in respect of 
any concern or comments you may have on the above PR. 

 
Disclaimer  
 
This document is meant for the members of the Chartered Tax Institute of Malaysia (CTIM) only.  CTIM has taken all reasonable care in 
the preparation and compilation of the information contained in this E-CTIM. CTIM herein expressly disclaims all and any liability or 
responsibility to any person(s) for any errors or omissions in reliance whether wholly or partially, upon the whole or any part of this E-
CTIM.  
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