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e-CIRCULAR TO MEMBERS 

CHARTERED TAX INSTITUTE OF MALAYSIA (225750-T) 

e-CTIM TECH-DT 50/2014  9 July 2014  

TO ALL MEMBERS 

 

TECHNICAL 
 

Direct Tax 

LEGISLATION FOR TAX TREATMENT OF ASSET-BACKED SECURITIZATION 
TRANSACTION GAZETTED 

Background 
It was announced in the 2004 Budget that in order to stimulate the capital market and diversify 
sources of financing for economic development, the Government intended to ensure neutrality in 
the tax treatment between asset-backed securities and other securities approved by the Securities 
Commission (SC).   
 
The following legislations which provide the legislative framework for taxation of ABS transactions 
have been gazetted recently. 
 

1. Income Tax (Asset-Backed Securitization) Regulations 2014 [P.U.(A) 170/2014] 
2. Income Tax Leasing (Amendment) Regulations 2014 [P.U.(A) 171/2014] 

 
1. The main provisions of the Income Tax (Asset-Backed Securitization) Regulations 2014 are 

summarized below: 
 

Regulation. No. 
& Heading 

Summary  

1 & 2 

”Citation and 
commencement” 

 These Regulations are deemed to have come into operations from the 
year of assessment (YA) 2013. 

 These Regulations must be read together with the Capital Markets and 
Services Act 2007 including guidelines issued by the SC relating to 
asset-backed securities. 

3 

“Application” 

These Regulations apply to an originator and a special purpose vehicle 
(SPV) in an ABS transaction authorized by the SC on or after 1 January 
2013. 

4 

“Interpretation” 

 The following terms have the same meaning assigned to them in the 
guidelines issued by the SC referred as to in regulation 2: 

- Asset  
- Originator  
- Asset-backed securities 
- Special purpose vehicle 
- Securitization transaction 

 Other terms defined are “disposal” and “property development”.  

 Originator 

5 

“Proceeds or gains 
from the disposal 

of trade 

 In ascertaining gross income from a business source of the originator –  

(a)  proceeds from the disposal of trade receivables or stock in trade of 
the originator in respect of that source pursuant to a securitization 
transaction (ST); or  

http://www.federalgazette.agc.gov.my/outputp/pua_20140624_P.U.%20(A)%20170-WARTA%20-%20Final%20ABS%20draft%203%2004%202014.pdf
http://www.federalgazette.agc.gov.my/outputp/pua_20140624_P.U.%20(A)%20171_peraturan-peraturan%20pajakan%20cukai%20pendapatan%20(pindaan)%202014-latest.pdf
http://www.federalgazette.agc.gov.my/outputp/pua_20140624_P.U.%20(A)%20170-WARTA%20-%20Final%20ABS%20draft%203%2004%202014.pdf
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receivables or 
stock in trade” 

(b) where the trade receivables or stock in trade have been recognized 
in the accounts of the originator, any gains from the disposal of 
such receivables or stock in trade 

shall be deemed to have accrued throughout the period of the ST and 
shall constitute the gross income of the originator from that source in 
the basis period for a YA that relates to the period of the ST. 

 The amount of gross income in the basis period for a YA is calculated 
using the formula (A/B x C) which is explained in regulation 5(2). 
[Basically, the formula apportions total proceeds or gains from disposal 
of trade receivables or stock in trade with the fraction obtained by 
dividing the number of days in the basis period (*) for that YA falling 
within the period of the ST, by the total number of days in the period of 
the ST. (*) Excludes the number of days in the basis period for that YA that 

overlaps with the basis period for the preceding YA.] 

6 

“Loss from 
disposal of trade 
receivables or 
stock in trade” 

 Where trade receivables or stock in trade of the originator in respect of 
a source consisting of a business has been recognized in the account 
of the originator, any loss from the disposal of trade receivables or 
stock in trade pursuant to a ST is deemed to have been incurred 
throughout the period of the ST and is allowed as a deduction in 
computing adjusted income of the originator from that source in the 
basis period for a YA that relates to the period of the ST. 

 The amount of loss from the disposal of the trade receivables or stock 
in trade pursuant to a ST to be allowed as deduction in the basis period 
for a YA is calculated using the formula (D/E x C) which is explained in 
regulation 6(2). [The formula apportions the amount of loss in the same 
manner as employed in the formula for apportionment of income as set-
out above.] 

7 

“Call option to 
buy back” 

 In the case of a property development business, where the originator 
has a call option to buy back stock in trade which has been disposed of 
pursuant to a ST – 

(a) the proceeds from the disposal of such stock in trade shall be 
treated as a gross income; and 

(b) the loss from the disposal of such stock in trade shall be allowed as 
a deduction in arriving at the adjusted income of the originator, 

from that business in any basis period for a YA in which the call option 
expires. 

8 

“Formula under 
accounting 
standard or 

practice” 

 The Director General may allow the originator to adopt a formula other 
than those specified above for the purpose of ascertaining the amount 
of gross income of the originator and the amount of loss to be allowed 
as deduction under specified conditions enumerated in regulation 8(2), 
the first of which is that the formula must be in accordance with the 
accounting standard or practice applicable during the basis period that 
relates to the ST. 

9 

“Disposal of fixed 
asset” 

 In ascertaining statutory income of an originator from the disposal of 
fixed asset pursuant to a ST, any balancing charge (BC) or allowance 
(BA) under the Income Tax Act 1967 (ITA) arising from the disposal is 
deemed to have been made to the originator in the basis period for a 
YA that relates to the period of the ST. 



e-CIRCULAR TO MEMBERS  
 

CHARTERED TAX INSTITUTE OF MALAYSIA (225750-T) 

e-CTIM TECH-DT 50/2014 9 July 2014 

 

 

 Page 3 of 4  

 The amount of BC or BA to be made in the basis period for a YA is 
calculated using the formula (G/H x I) which is explained in regulation 
9(2).  [The formula apportions the amount of BC or BA in the same 
manner as employed in the formula for apportionment of income as set-
out above.] 

 Paragraphs 38 and 71 of Schedule 3 of the ITA shall not apply to the 
disposal of fixed asset. 

 Special Purpose Vehicle (SPV) 

10 

“Gross income of 
special purpose 

vehicle” 

Any income of the SPV from all sources is to be treated as gross income of 
the SPV from a single source consisting of a business in the basis period 
for a YA. 

11 

“Adjusted income 
of Special Purpose 

Vehicle” 

 Any expenses incurred by the SPV for the acquisition of trade 
receivables or stock in trade pursuant to a ST which is deductible under 
the ITA is deemed to have been incurred throughout the period of the 
ST and is allowed as a deduction in ascertaining adjusted income of the 
SPV in the basis period for a YA that relates to the period of ST. 

 The amount of expenses incurred by the SPV to be allowed as a 
deduction in the basis period for a YA is calculated using the formula 
(J/K x L) which is set out in regulation 11(2).  [The formula apportions 
the amount of expenses incurred by the SPV for the acquisition of trade 
receivables or stock in trade pursuant to a ST which is deductible under 
the ITA in accordance with the fraction obtained by dividing the number 
of days in the basis period (*) for that YA falling within the period of the 
ST, by the total number of days in the period of the ST. (*) Excludes the 

number of days in the basis period for that YA that overlaps with the basis 

period for the preceding YA.] 

 Where the originator has a call option to buy back stock in trade as 
provided in regulation 7, any expenses incurred by the SPV for the 
acquisition of such stock in trade which is deductible under the ITA is 
allowed as a deduction in computing adjusted income of the SPV in the 
basis period for that YA in which the call option expires. 

 The Director General may allow the SPV to adopt a formula other than 
the one stated above (J/K x L) subject to the conditions as set out 
under regulation 11(5). 

 Non-application 

13 

“Non-application” 

 Section 44A of the ITA shall not apply to transfer of loss between the 
originator and the SPV. 

 Section 60F and 60FA of the ITA shall not apply to the SPV. 

 
Please read the above Regulations in full at the official website of the Attorney-General’s 
Chambers for full details of all provisions found in the Regulations. 

http://www.federalgazette.agc.gov.my/outputp/pua_20140624_P.U.%20(A)%20170-WARTA%20-%20Final%20ABS%20draft%203%2004%202014.pdf
http://www.federalgazette.agc.gov.my/outputp/pua_20140624_P.U.%20(A)%20170-WARTA%20-%20Final%20ABS%20draft%203%2004%202014.pdf
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2. To facilitate asset-backed securitization transactions, the Income Tax Leasing (Amendment) 

Regulations 2014 amends the Income Tax Leasing Regulations 1986 [P.U.(A) 131/1986] by 
inserting after regulation 4, a new regulation 5 which states as follows: 
 

“These Regulations shall not apply to a lease transaction in relation to an asset 
backed securitization transaction authorized by the Securities Commission on or after 
1 January 2013.” 
 

The amendment is deemed to have come into operation from the year of assessment 2013. 
 
You may read the above Regulation in full at the official website of the Attorney-General’s 
Chambers. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Disclaimer  
 
This document is meant for the members of the Chartered Tax Institute of Malaysia (CTIM) only.  CTIM has taken all reasonable care in 
the preparation and compilation of the information contained in this E-CTIM. CTIM herein expressly disclaims all and any liability or 
responsibility to any person(s) for any errors or omissions in reliance whether wholly or partially, upon the whole or any part of this E-
CTIM. 
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http://www.federalgazette.agc.gov.my/outputp/pua_20140624_P.U.%20(A)%20171_peraturan-peraturan%20pajakan%20cukai%20pendapatan%20(pindaan)%202014-latest.pdf
http://www.federalgazette.agc.gov.my/outputp/pua_20140624_P.U.%20(A)%20171_peraturan-peraturan%20pajakan%20cukai%20pendapatan%20(pindaan)%202014-latest.pdf

