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TECHNICAL 
 

Direct Taxation 

THE INLAND REVENUE BOARD (IRB) ISSUES PUBLIC RULINGS NO. 5/2013 & 6/2013 

1. The IRB of Malaysia issued the following Public Rulings on 23 May 2013: 

PR No. Topic 

5/2013 Taxation of Unit Holders of Unit Trust Funds 

6/2013 Unit Trust Funds Part II – Taxation of Unit Trusts 

The salient points in each Public Ruling (PR) are outlined below. 

2. PR 5/2013  

The PR explains the taxation of unit holders who receive income distribution from unit trusts. 

 Taxation of Unit Trust Holders 

i) Unit holders are taxed on an amount equivalent to their share of the total taxable 
income of the unit trust for a year of assessment (YA) which is distributed to them by 
the unit trust for that YA.  The tax credit attached to the distribution of income is 
available (under S.110(9A)) to the unit holder for set-off against tax chargeable of the 
unit holder.  

ii) The following are tax exempt in the hands of unit holders: 

 Distributions to unit holders out of income which is tax exempt at unit trust level 
(e.g. certain types of interest and foreign sourced income); 

 Distribution of income from gains arising from disposal of investments by the unit 
trust; 

 Gains realized by unit holders from the sale or redemption of unit trusts; 

 Bonus issues of units which do not represent distributions of income derived from 
investments of the unit trust. 

iii) The following tax rates are applicable 

 Companies and non-resident companies – 25% (prevailing rate); 

 Resident individuals and others (cooperatives, associations and societies) – scale 
rates; 

 Non-resident individuals and others (cooperatives, associations and societies) – 
26% (current rate). 

iv) There is no withholding tax on distributions of unit trust income to non-resident unit 
holders. 

 Filing of returns – Unit holders must declare their taxable distribution of income from unit 
trusts in their income tax return forms, together with other taxable income. 

3. PR 6/2013 

The Ruling explains the taxation of unit trusts [other than a real estate investment trust or 
property trust fund (REIT/PTF) governed by the Securities Commission (SC)]. 

 Taxation of Unit Trusts in General 

http://www.hasil.gov.my/pdf/pdfam/PR_5_2013.pdf
http://www.hasil.gov.my/pdf/pdfam/PR_6_2013.pdf
http://www.ctim.org.my/file/news/14/02078_Taxation%20of%20Unit%20Holders%20of%20Unit%20Trusts%20Funds%20-%20PR5_2013%20(230513).pdf
http://www.hasil.gov.my/pdf/pdfam/3711.pdf
http://www.ctim.org.my/file/news/14/02077_Unit%20Trust%20Funds%20Part%20II%20-%20Taxation%20of%20Unit%20Trusts%20-%20PR6_2013%20(230513).pdf
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(i) Basis of assessment – The basis period for a unit trust is the basis year for the year 
of assessment or the accounting year (where the 12-month accounting period ends 
on a date other than 31 December) pursuant to S.21A of the ITA. 

(ii) Residence status – This is determined in accordance with S.61(3) of the ITA which 
provides that a  trust body is resident in Malaysia for the basis year for a YA if any 
trustee member is resident in Malaysia for that basis year. 

(iii) Expense deduction – Deductibility of expenses is governed by S.33(1) of the ITA, i.e. 
only expenses wholly and exclusively incurred in the production of gross income are 
allowed as deduction against each source of income.   

(iv) Special deduction – S.63B of the ITA provides for a special deduction of “permitted 
expenses” (defined in that section) to be made in ascertaining total income of a unit 
trust.  The deduction is an amount which is calculated in accordance with the formula 
provided in that section. (Such “permitted expenses” are of the kind which are 
regarded as not allowable under S.33(1) of the ITA). 

(v) Tax Computation of unit trusts and examples (Paragraph 7, Examples 2 to 4). 

 Taxation of Property Trusts other than REIT/ PTF  

(i) Paragraph 8 focuses on the taxation of property trusts that invest primarily in income 
generating real estate but do not qualify as REIT/ PTF under SC guidelines.  
Important points to note are:- 

- Such Property Trusts are eligible to claim a special deduction under S.63A of the 
ITA for qualifying capital expenditure (QCE) which is deductible against adjusted 
income from the rental source of the unit trust. This deduction is not capital 
allowance and cannot be carried forward. Neither is there any balancing charge or 
allowance. 

- “QCE” means capital expenditure incurred on the provision of machinery and 
plant used for the purpose of deriving rent from the letting of buildings, including 
expenditure on the alteration of an existing building or preparation of a site for 
installation of machinery or plant (provided that specified conditions are met). 

- Conditions to qualify for claim of the special deduction must also be met 
(explained in paragraph 8.4 of the Ruling). 

- The special deduction is in the form of an allowance equal to 10% of the QCE. 

- S.63D of the ITA states that rental income of a unit trust (other than REIT/ PTF) 
shall not be treated as business source. 

 

(ii) Paragraph 8.10 provides the tax computation for a Property Trust (Example 5). 

 

You may write to the Institute at technical@ctim.org.my or secretariat@ctim.org.my in respect of 
any concern or comments you may have on the Public Rulings. 
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